Jan Guillou: För högern finns viktigare saker än äldre människors dödlighet

4
221

“Invånarna i Djursholm kan efter behov erbjudas en fantastisk åldringsvård i privat regi. Den är nämligen också lönsam eftersom den är dyr. Och vad den kommunala åldringsvården beträffar är den, liksom hela vårt land, förgiftad av den NPM-ideologi som uppstod redan för trettio år sedan. Kommunerna använder den privata besparingsvården som riktmärke för sina kostnader. Man kan säga att ribban läggs där lönsamheten uppstår. Eller enklare: det är detta som kallas för Marknaden, en mystisk opolitisk kraft som enligt högerns idé om ”den osynliga handen” ordnar allt till det bästa. Därför vår höga dödlighet inom Nordens mest privatiserade åldringsvård.

Det borde till och med den modernaste sossepolitiker kunna begripa.

Inom högern vet alla hur det ligger till. Men för högern finns viktigare politiska hänsyn än äldre människors dödlighet.”

Jan Guillou i Aftonbladet 3 januari 2020

ANNONS

4 KOMMENTARER

  1. Ja jösses kors vad han kan skriva denne Jan G! Tänk om det funnes en motsvarighet som emellanåt kunde skriva lika rappt och träffande på denna webbsida! Kanske vi då här på fib.se skulle slippa kommentarer som den om den kommande administrationen i USA som ”anständig”. Mer exakt den 12:e oktober: ”Valet den 3 november står mellan å ena sidan pest och kolera (Donald T) och å den andra åtminstone ett minimum av bibehållen anständighet (Joe B).”

    Det är tur att globalpolitics.se haft förståndet att den 25:e november förra året på svenska låta publicera Finian Cunninghams artikel, ”Biden-administrationen kommer att domineras av mer amerikansk aggression”.

  2. Nej, Bertil. Där tycker jag du har fel. Vill du verkligen slippa få läsa åsikter som inte stämmer med dina egna? Jag tycker det är viktigt att olika åsikter får brytas mot varandra. Särskilt i FiB/K. De som tycker annorlunda än en själv kan ju ha en poäng. Och hur ska man kunna slipa sina egna argument om man inte får ta del av andras?

  3. Tack för den, Pål! Jag vill tipsa alla läsare om en gammal diskussion, som nu poppat upp igen på vännen och fibbaren Dan Kotkas FB-flöde. Det rör frågan om en debattör överhuvudtaget FÅR nämna att i Syrien pågår det ett inbördeskrig. Det var inte länge sedan en trogen medarbetare i FiB/K som nämnt detta, så förkättrade, ord i ett debattinlägg och en av medlemmarna i dåvarande redaktionskommitté drev igenom att inlägget enbart skulle få publiceras med ett officiellt tillrättaläggande att det, enligt FiB/Ks uppfattning, inte alls var och aldrig hade varit något inbördeskrig i Syrien. Det visar sig att alla ännu inte kommit förbi denna typ av sekteristisk inskränkhet.

    Om Bertil C finner resonemanget i en publicerad artikel ovederhäftigt ska han således bemöta detta sakligt och initierat för att vinna respekt för sin egen uppfattning, inte rycka ut med censurstämpeln i en tradition där det ryms mycket av yttrandefrihetsförnekelse.

  4. Du har helt rätt Pål, jag har fel ur den synpunkt du påpekar. Det jag vill är att det blir lite debatt om olika frågor som t ex vad parollen om antiimperialism betyder, inte bara i allmänna ordalag utan i konkreta frågor. Som i det aktuella fallet om vem som är “anständigast”. Joe Biden har som vicepresident klart visat sin enorma “oanständighet” för t ex folken i Mellanöstern, och Trump har där försökt dra tillbaka trupper men har hindrats av en försvarsminister, som blev avskedad. Det är mycket illa, anser jag, att inte se detta.

    Men jag vet, det ser och vet vi alla, att det som i dessa dagar borde flöda, nämligen mångfalden av olika synpunkter inom FiB/K, inte gör det. Föreningsrösterna verkar fortsatt vara på semester, för det kan väl inte vara så att jag är en olidlig pratkvarn, kan det? Nä, jag tror snarare att många som kanske skulle vilja komma med synpunkter snarare är rädda för att få kritik som den ovan av Dennis Z. Men vad är det att vara rädd för? Dennis Z ha ju en poäng och jag har med detta inlägg reagerat på det, och så kan frågan föras framåt. Att föra frågorna framåt är mycket viktigt och har under det passerade året visat sig vara än viktigare.

Välkommen med dina synpunkter!