Anders Björnsson: I krig och fred med varandra

0
1037

Länder i Europa och i världen är och förblir mycket olika, så har det alltid varit och så kommer det att förbli under överskådlig tid. Anders Björnssonalliansfriheten.se idag:

”Sådana skillnader i ekonomiska, politiska och sociala system kan emellertid inte få vara bestämmande för ett lands omvärldsorientering – inte då och inte nu. Någon europeisk samsyn har aldrig förekommit och kommer heller inte att etableras inom överskådlig tid. Den transatlantiska länken, som vår nuvarande svenska regering har försvurit sig åt, kan möjligen upprätthållas under någon tid, men det beror inte på att systemen skulle vara likadana på ömse sidor Atlanten. I de flesta europeiska länder praktiseras någon form av parlamentarisk demokrati – så är det inte i USA. I det unionella Europa existerar stora skillnader vad gäller grader av rättssäkerhet, korruption, yttrandefrihet – med andra ord: den ena medborgaren är inte den andra lik. Så måste det kunna få vara utan att allmän oreda utbryter.
[…]
Dialog över världshav, mellan kontinenter, systemöverskridande kontakter – detta måste vara vår huvudlinje. Den kan aldrig gå ut på avskräckning, med anfallsplaner riktade mot andra länder, ren självmålspolitik. Men för att huvudlinjen ska bli framgångsrik, måste landet ha ett försvar, civilt och militärt, ett materiellt baserat självförtroende, som gör att det tas på allvar. Det återstår att nå dit. Pengar har vi ju; rätt mycket kommer nu att försvinna till EU:s ”återhämtningsfond”. Med våra broderfolk, finnar och norrmän, måste vi i lugn och ro resonera om hur detta ska gå till.”

Läs hela artikeln på alliansfriheten.se

ANNONS