Israel jublar efter massvaccinering men palestinier får inget vaccin

2
1891
Carl Bildt i Vetenskapens värld om vaccindiplomati, vill inte kommentera Israels agerande förstås.

I måndagens Vetenskapens värld i SVT fick vi bland annat ta del av forskningen kring att ta fram effektiva vacciner mot Covid 19 och om så kallad vaccinationsdiplomati. Som väntat beskylldes Ryssland och Kina av Carl Bildt för att använda sina vacciner för att vinna politisk goodwill när de hjälper länder med sina vaccin. Men han svarade aldrig på programledaren Victoria Dyrings närmast framviskade påstående att Israel nekar palestinierna vaccin, samtidigt som man skänker vaccin till andra länder för att just vinna politiska poänger.

Israel återgår nu till normalt liv efter massvaccination, medan palestinierna inte får tillgång till vaccin. (Bild: klipp ut programmet)

Victoria Dyrings påstående har stöd i ett uttalande från Amnesty International, som rapporterar att palestinierna nekas vaccination. Amnesty uppmanar att Israel – i egenskap av ockupationsmakt – att leva upp till sina internationella åtaganden och se till att palestinierna på Västbanken och i Gaza också ska få tillgång till covid-19-vaccin.

I programmet fick vi också ta del av hur lyckliga israelerna var över att ha blivit vaccinerade medan tystnaden förstås var fullständig om palestinierna.


Tillägg 6 maj
Situationen i Israel är synnerligen laddad. Alla tvingas av regeringen – i samarbete med Pfeizer – ta MRNA-vaccin och människor godkänns efteråt med passhandlingar. Här en röst från Israel som beskriver läget som mycket kritiskt:

ANNONS

2 KOMMENTARER

  1. Undrar över denna passivitet av läsarna till denna artikel? Är beskrivningen över Israels nekande till vaccinet för palestinier kanske inte riktigt och inte håller streck? Beror det på att man har en åsikt vilket inte faller i färdig jord? Och möjligen anses som antisemit? Vilket inte behöver vara fallet? Men åsikter får man ha. Min egen åsikt är, även om situationen för palestinierna är urdålig, att möjligheter till oriktigheter förekommer oftare än sällan.

  2. Nog är det fan som e lös över bomberna som faller över Gaza. FN:s agerande och ställningstaganden är lika med noll. Snart finns det inga palestinier som kan vaccineras längre kvar? Och vi ser på hela ruskigheten som det var ett folkmord vilket inte angår oss.