Manifestation i Oslo för Julian Assange den 15 september

0
670
Julian Assange (Bild: Klipp ur dokumentären nedan)

– Det unika med vad Assange, Snowden och Manning åstadkommit är att de gjort det möjligt för oss alla att få en direkt inblick i USA:s interna krigsrapportering. Tidigare har reportrar talat med någon som kanske varit i närheten, men detta är första gången man kan se hur kriget går till i realtid.

Det sa Arne Ruth när jag ringde upp honom för att fråga om den planerade Oslo-manifestationen för Julian Assange 15 september. Han är just nu mycket upptagen med förberedelserna.

Meningen är nu att göra det till “en diplomatisk fråga med internationell relevans”, som Arne Ruth uttrycker det. De ska samla en delegation med prominenta personer till en uppvaktning av svenska ambassadören i Oslo.

Varför i Oslo?

– Jo, för att vi trots flera påstötningar på den svenska regeringen med anledning av Nils Meltzers rapport om Sveriges omänskliga behandling av Julian Assange, vägrar regeringen att svara. Det har också visat sig omöjligt att mobilisera svenska Penklubben och svenska massmedier i Assangefrågan. Som jämförelse kan nämnas att den ärkekonservativa Franfurter Allgemeine tog in en helsidesannons för uppropet till kraftigt reducerat pris, men svenska tidningar avböjde unisont.

– Ryktet om det här spred sig till Norge. Och tvärt emot svenska Pen visade norska Pen stort intresse för Assangefrågan, som just en yttrandefrihetsfråga. Så uppkom idén om en manifestation i Oslo med Norska PEN i spetsen.

I samband med detta ska personerna i delegationen framträda på ett möte som ska sändas live över nätet. Meningen är att människor över världen ska kunna följa mötet i realtid. Det kommer även att spelas in och länge vara tillgängligt på olika webbsidor bl a här på fib.se.

Personer som kommer att delta i mötet är Kjersti Løken Stavrum, Norska PEN:s ordförande. Nils Melzer, FN:s särskilde rotyr-rapportör kommer att medverka antingen via videolänk eller vara på plats, beroende på om resan går att ordna. Vidare kommer Eva Joly, känd jurist och politiker som även varit fransk presidentkandidat. Två svenskar kommer också att vara på plats, Jesús Alcalá, författare och skribent i bland annat norska tidningen Klassekampen, samt Arne Ruth, som varit redaktör på Dagens Nyheter.

På mötet ska faktiska förhållanden beskrivs. Bland annat nagefars nu det många tusen sidor digra svenska förundersökningsmaterialet i det svenska Assangefallet av Jesús Alkála. Materialet har begärts ut från det svenska rättsväsendet till en kostnad av 11.300 kr (för kopiering) som Arne Ruth betalt ur egen ficka, vilket säger mycket om hans djupa engagemang.

Mötet kommer att sändas live över nätet i samarbete med den norska kvartalstidskriften NY TID klockan 13.00–14.30 den 15 september 2020.

Även i Stockholm kommer att hållas ett möte den 15 september, kl 16:00–17:00 på Mynttorget!


Som en repetition av hela Assangeaffären ta dig tid med denna film:


Läs även “ASSANGE EXTRADITION: International Lawyers Make Urgent Appeal to British Government”Consortium News

ANNONS

Välkommen med dina synpunkter!