Ny dokumentär om kuppen 1953 i Iran

0
1552

Relationen sedan tidiga 50-talet mellan å ena sidan Storbritannien och USA och å den andra Iran handlar om kontrollen av Irans olja. Den 19 augusti i år var det 67-år sedan Storbritannien, med stöd av USA, genomförde kuppen mot Irans förste demokratiskt valde ledare Mohammed Mossagdegh och installerade Shahen. USA har erkänt sin inblandning, men britterna har aldrig erkänt sin roll trots att det var de som skapade konspirationen och fick med sig USA på tåget. Britterna hade kontroll över oljan, men riskerade att förlorade den i och med att Mossadegh och hans regering beslutade sig för att nationalisera hela oljeindustrin.

Säkerligen var det så att störtandet Mossadegh och demokratin samt insättandet av Shahen lade grunden för det massiva hat som ledde till den islamiska revolutionen 1979 – 26 år senare.

Nu har den kände iranske regissören Taghi Amirani skapat dokumentärfilmen Coup 53, som berättar den hittills väl dolda historien om hur CIA och brittiska MI6 ledde denna kupp 1953. Kuppens egentlige arkitekt var MI6-officeren Norman Darbyshire. Man har nu hittat en utskrift av en intervju med honom som blottlägger britternas inblandning. Filmen bygger på denna faktiska beskrivning och syftet med filmen är att äntligen få britterna att erkänna sin roll.

Får vi se denna förnämliga dokumentär i SVT?

ANNONS