Psykförsvar, fake news och alternativa medier

0
1596

Jag har ju många gånger på goda grunder kritiserat Smålandspostens (SMP) ledarsida. Nu senast, 1 juni skriver Sidenvall om USA, att landet ”byggdes av puritaner, kristna nybyggare och nytänkare…” men bortser helt från slavägarnas roll liksom förintelsen av ursprungsbefolkningen (”native americans”), faktorer som påverkar landet än idag – rasismen, polisbrutalitet.

Ulf Nilsson, fibbare i Växjö

Men ibland hittar jag intressanta saker, som när man skriver om ”Psykförsvar i kvicksand” den 27/5 2020, som handlar om att Sverige ska få en ny myndighet för psykologiskt försvar. Inledningsvis målar man som vanligt upp det kinesiska hotet men glömmer USA, Nato etc. Men några rader ner skriver man om organiserad fake news. Jag vet att sånt förekommer, men den kamp som överheten i Sverige för mot detta begrepp är ofta ett försök att stoppa kritik från folket.

Vi kan se det just nu när man hävdar att kritik mot polisens agerande i USA sägs komma från trollfabriker i Ryssland och Kina. Förvisso finns säkert sånt, men det jag läst på nätet (Facebook t ex) är uttryck för genuin avsky. Tidigare körde överheten med samma argument när det gäller avslöjandet att de så kallade ubåtskränkningarna var ren bluff, att statsministern ljög oss rakt upp i ansiktet. Likaså har de som kritiserat Sveriges närmande till USA/Nato stämplats som Putinagenter.

Visst finns det ”fake news” och faktaresistens som rasister och högerextremister skriver på nätet, men det finns ”fake news” bland etablerade medier: tidningar (SMP!), SVT, Ekot o s v. Fakta kan tolkas olika och framför allt kan man ljuga genom att, som Vilhelm Moberg en gång skrev, urval och utelämning, alltså vad man inte skriver. Ett exempel är de påstådda gasattackerna i Syrien där sanningen nu kryper fram, vilket Proletären och Global Politics skrivit om. Global Politics, Nyhetsbanken och andra alternativa medier ger oss alternativa fakta!

Även rasister och högerextremister har rätt att skriva. Yttrande- och tryckfriheten gäller alla så länge man håller sig inom lagen! Senaste numret av tidskriften Kuba innehåller en intressant artikel som jämför Kuba och Colombia. Den artikeln fick inte Svensk-kubanska föreningen marknadsföra på Facebook. Demokratiska fri- och rättigheter har folket kämpat sig till, vi måste kämpa för att upprätthålla dem, accepterar vi inskränkningar för en del idag drabbas vi själva av det i framtiden!

SMP-ledaren kritiserar utredningens förslag om att myndigheter ska komma med ”motberättelser”. Jag håller med, vi har redan nog med den bild av till exempel Förintelsen, som staten sprider, en bild som används för att försvara Israel, för att stämpla kritik mot Israel som antisemitism, dölja alla bortglömda förintelser som inte finns med m m.

Än tydligare blev frågan med försvarsminister Peter Hultqvists förhoppning på psykförsvarsutredningen: ”en direkt kanal där man från statsmakten ger information om att det är det här som gäller i olika lägen…” (SR, 16/11–19). Med en sån ”kanal” skulle lögnerna kring ubåtsaffären kanske aldrig kommit fram! Det var ett så magstarkt uttalande att Pressombudsmannen kritiserade Hultqvist.

Visselblåsare som Assange, Snowden liksom en gång Guillou och Bratt förföljs och straffas när de istället borde hyllas.

Enligt förslaget ska psyförsvarskmyndigheten stödja medieföretag i arbetet för att möta otillbörlig påverkan. SMP-ledaren kallar detta ”ett gungfly” och frågar ”vilka medieföretag som skall betraktas som en del av de rätta informationsflödena” och ledaren konstaterar helt riktigt att ”Det… ytterst handlar om ett statligt-medialt samarbete kring vad som är sant och falskt”.

Man kan jämföra detta med statliga Informationsstyrelsens verksamhet under andra världskriget, där man ville styra pressen att inte granska regeringens eftergiftspolitik mot Nazityskland. I en skrivelse krävde man att pressen inte skulle uttala sig om främmande makter och deras våldspolitik.

De flesta tidningar anpassade sig då, inte minst S-pressen, men även SMP enligt Moberg. De som stod upp och råkade ut för konfiskering, transportförbud och censur var bland annat de kommunistiska Ny Dag/Flamman, syndikalistiska Arbetaren, men också borgerliga tidningar som Göteborgs Handels och sjöfartstidning (GHT) och Eskilstunakuriren.

Vilhelm Moberg och andra antinazister bekämpade Informationsstyrelsen och censuringripandena, därmed inte sagt att de hade rätt i allt. Det var en svår tid för regeringen att manövrera i. Det grundläggande var att försvara yttrande- och tryckfriheten, det var ”vapnet som inte fick utelämnas” (V Moberg).

ANNONS