Skamligt att hedra krigshetsaren Albright

2
1747

USA:s f d utrikesminister Madeleine Albright – en pådrivande krigshetsare inom USA-administrationen – har inbjudits av Jan Eliasson, styrelseordförande i fredsforskningsinstitutet SIPRI, som huvudtalare vid ett seminarium om ”Demokrati i en värld efter covid”, där även tre topprepresentanter för socialdemokratiska partiet medverkar. Inbjudan kastar skam över såväl SIPRI som dessa ledande politiker.

En halv miljon döda irakiska barn – ett pris värt att betala”

Madeleine Albright var 1996 USA:s FN-ambassadör och därefter utrikesminister i president Bill Clintons administration 1993–2001. Då hon intervjuades i programmet ”60 Minutes” 12 maj 1996 om de ekonomiska sanktioner som USA drev mot Irak, frågade journalisten och författaren Lesley Stahl:

– Vi har hört att en halv miljon barn har dött. Jag menar att det är fler barn än som dog i Hiroshima. Är det värt priset?

Albright svarade:

– Jag tycker att valet är mycket svårt, men priset – vi tycker att det är värt priset.

Sanktioner, bomber och nya vapensystem…

Madeleine Albright spelade en nyckelroll i sanktionspolitiken mot Irak mellan de båda Irakkrigen och i USA/Nato:s bombkrig mot f d Jugoslavien 1999. Hon var även pådrivande för Natos utvidgande österut mot Rysslands gränser och då USA började planera för att i de nya Nato-länderna installera anti-missilanläggningar.

SIPRI påstår i sin presentation att hon är känd för sitt engagemang för ”fred, mänskliga rättigheter och demokrati”. Att ett forskningsinstitut så radikalt kan vända uppochned på verkligheten är anmärkningsvärt.

I seminariet medverkar statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde och före detta utrikesminister Margot Wallström. Att framträdande socialdemokrater fraterniserar med en krigshetsare, som i enlighet med folkrätten borde ställas till ansvar för krigsförbrytelser, är skamligt!

Samtidigt sitter Julian Assange på USA:s begäran fängslad i Storbritannien under extremt svåra förhållanden utan att han dömts för något brott, enbart för att han riktat världens uppmärksamhet på krigsförbrytelser begångna av USA i Irak och på andra platser. Om detta övergrepp mot demokrati, humanitet och pressfrihet tiger seminariedeltagarna.

Undertecknare:
IrakSolidaritet,
FIB/K Stockholm och Blekinge,
Stödkommittén för Julian Assange,
Riksföreningen Nej till Nato

Stockholm 22 maj 2021
Kontakt: info@iraksolidaritet.se


Framträdandet sker imorgon kl. 18:00. Statsministern och utrikesministern deltar. Den som vill delta i en informell protest samlas vid Kulturhusets entréhall kl. 16:30. Välkomna!

ANNONS

2 KOMMENTARER

  1. Man blir förbluffad över att inbjudaren är Jan Eliasson, som i massmedia har framställts som företrädare för fred och förnuft. Men vi ser nu hur lögnaktig denna propaganda har varit. I en egen TV-serie för några år sedan bjöd Eliasson in både Albright och högste chefen för USA-imperialismen Henry Kissinger, ännu en krigsförbrytare. Tydligare kan det nära samarbetet mellan SAP och den US-amerikanska ledningen inte åskådliggöras.

    I SVT 24 visades ikväll den 23 maj den engelska filmen ”Jag, Daniel Blake” om det ständigt ökande förtrycket och osynliggörandet av arbetarklassen. Chocken över hur detta får fortsätta lägger sig inte i första taget och märkligt nog verkar förhållandena vara desamma i hela västerlandet. De kommer att fortsätta så länge vi inte har en självständig arbetarrörelse. Och det kommer vi inte att ha så länge de drabbade eller ännu inte drabbade föredrar att sitta framför TV och se på sport eller melodifestival. Förmår ens Vänsterpartiet att etablera ett alternativ?

  2. Lars Gustafson uttryckte apropå Anaconda Minings av regeringen då tillåtna beslag av Chile-kopparen i Västerås hamn 1972 så här: ”Jag pissar i era mikrofoner!” Jag har f n ej fysisk möjlighet att närvara, men ser gärna att det pissas – helst utanför Arvfurstens Palats. Ännu ett hycklande svenskt lågvattenmärke i utrikespolitiken…