”Sverige står idag närmare Pentagon än Palme”

0
1798

Sveriges 20-åriga deltagande i kriget mot Afghanistan måste utvärderas. Men framför allt måste Sveriges nuvarande fientlighet mot talibanerna, som slår hårt mot det afghanska folket, ersättas av en humanitär biståndspolitik. Det var de viktigaste budskapen vid det möte som Folket i Bild och ABF Stockholm gemensamt anordnade den 21 februari.

– Sveriges deltagande i kriget var inget misstag; det styrdes för oss, liksom för de flesta andra länder, av lojalitet med Förenta staterna och inget annat, konstaterade Lars-Gunnar Liljestrand, medutgivare av alliansfriheten.se och tidigare ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet. 

Anders Fänge

– Den majoritet i riksdagen som under 20 år röstade för fortsatt krig gjorde det av lojalitet med USA. Det hindrade dem att se klart att kriget från talibanernas sida var ett nationellt befrielsekrig mot en utländsk ockupant och att den svenska styrkan var en del av denna ockupationsmakt. I ett sådant nationellt befrielsekrig var USA i längden dömt att bli förloraren.

Afghanistan har de senaste tre åren två gånger drabbats av svår torka, vilket gjort livsmedelsbristen akut, berättade Anders Fänge, som var landchef för Svenska Afghanistankommittén (SAK) under olika perioder mellan 1983 och 2011. 

– Pengar saknas för att importera livsmedel. USA:s president Joe Bidens administration har lagt beslag på den afghanska centralbankens valutareserv på 7 miljarder dollar och tänker dela ut pengarna till offer från 11 september-attacken – som Afghanistan inte hade något att göra med – och använda resten till ospecificerade ”humanitära insatser”. Samtidigt utsätts Afghanistan för blockad och sanktioner. Bankernas av USA påtvingade blockad av landet gör finansieringen av SAK:s fortsatta verksamhet inne i landet osäker.

– Mitt arbete utgår från solidaritet med det afghanska folket. Det är inte det som styrt de militära insatserna. Från militärt håll ville man gärna hävda att man var där för att skydda vår verksamhet, men vi ville absolut inte ha militär i närheten. Då skulle människorna vi hade att göra med ha sett oss som fiender.

Pierre Schori

Pierre Schori, före detta kabinettssekreterare, riksdagsledamot, biträdande utrikesminister med mera, var skarpt kritisk mot hur den svenska utrikes- och försvarspolitiken fjärmat sig från FN i takt med att den närmat sig USA och Nato.

– Sverige står idag närmare Pentagon än Palme, konstaterade han.

Gunnar Lassinantti inledde mötet med en tillbakablick på ABF:s tidigare möten om Afghanistan. Samtalsledare var Eva Myrdal.

Skribenten: Christer Lundgren är journalist och medlem av FiB/K:s redaktionskommitté

Foto: Eva Wernlid är bildansvarig och medlem av FiB/K:s redaktionskommitté

Lars-Gunnar Liljestrand
ANNONS