USA förhandlar nu med houthis i Jemen för att få slut på kriget

0
785

USA har tagit kontakt med houthis i Jemen för att försöka få ett slut på kriget. Det meddelar Aljazeera. Det var USA:s vice utrikesminister David Schenker som på ett besök i Saudiarabien berättat det för journalister.

En houthirepresentant vill inte bekräfta vad de förhandlar om, men säger att bara det faktum att Washington nu talar med oss är en seger i sig.

I december 2018 fördes samtal i Stockholm där vår nu avgångna utrikesministern Wallström spelade en liten roll. Resultatet blev magert, men man hade i alla fall mötts till samtal.

I maj i år beskyllde Jemens internationellt erkände president Abd-Rabbu Mansour Hadi FN:s representant Martin Griffith för att smygförhandla med houthierna. Läget var då helt låst.

Men så i förra veckan rapporterade Wall Street Journal att Washington nu försökte övertyga också Saudiarabien att delta i hemliga samtal med houthiledare i Oman för att möjligen uppnå en fredsöverenskommelse.

Det rör alltså på sig. Det verkar nu alltmer uppenbart att USA vill dra sig tillbaka. Man måste se om sitt eget allt mer vacklande imperium.

Knut Lindelöf (webbredaktör)

ANNONS