logo

DEBATT

Olagliga sanktioner mot Iran

Irans högste ledare ayatollah Ali Khamenei.

2019-06-27

USA-Iran – vad beror konflikten på? Konflikten? Men det är ingen konflikt, lika lite som Israel-Palestina är en ”konflikt”. Det handlar i stället om utpressning, hot, ensidiga övergrepp, olagliga sanktioner. Om en regim torterar en politisk fånge – är det en ”konflikt”?Journalistiken vill dock få oss att tro att det är en ”konflikt”. Givetvis har i så fall båda då ansvaret för att den uppkommit. Så är det inte. Vad är det egentligen för ”brott” som Iran har begått? Brottet är att landet har 80 miljoner invånare, är ett utvecklat land och därmed per automatik en maktfaktor i regionen. Ytterligare ett brott är att Iran har allierade i andra länder i regionen. Det får man ha om man är västvänlig. Är man inte det ”stödjer man terrorism”. Men är Irans allierade på något vis mer ”terrorister” än andras allierade?

”Konflikten” har tre orsaker, tre bakgrunder:

  1. USA har alltsedan andra världskriget bekämpat regimer som försvårat för amerikanska – och västerländska – affärsintressen. Huvudmotståndaren var förstsås östblocket men kanske framför allt länder allierade med östblocket eller som på andra sätt distanserade sig från väst, (Irak, Chile, Vietnam, Nicaragua med flera). Efter Sovjetunionens kollaps behövdes nya fiender. Man bestämde sig för att bekämpa alla ”uppkomlingar”, varhelst de uppträdde i världen, länder som ville bygga upp sina länder på egna villkor utan ”hjälp” utifrån. Iran är paradexemplet. Iran bedriver en politik byggt på självständighet och oberoende men är dessutom som sagt stort och utvecklat och därmed ett hot mot USA enbart genom sin existens. Landet bedriver inga krig, har däremot utsatts för krig från USA:s sida på 80-talet. Iran är omringat av en lång rad amerikanska militärbaser, där man är redo för krig. Trump har skickat nya truppförstärkningar till området. Men Iran kan inte flytta på sig. Landet får därför finna sig i att utgöra ett hot mot USA därför att det ligger där det ligger.
  2. USA har aldrig haft någon egen försvarsindustri. Däremot en våldsamt överdimensionerad krigsindustri vid jämförelser med andra länder. Den kräver ständigt nya order. En ständig uppgift för amerikanska politiker är därför att framkalla nya spänningar, konflikter, nya krig. De senaste decennierna har denna strävan rönt stora framgångar - 1980-talets krig Iran-Irak, Kuwaitkriget, invasionen i Irak och Jemenkriget. Köpare finns över hela världen men de stora oderna har gått till Mellanöstern, särskilt till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Det är krigsindustrin som driver Jemenkriget, med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som mellanhänder.
  3. Hormuzsundet. Varför är USA så angeläget om Iran och situationen i Hormuzsundet när USA numera är självförsörjande på olja? 40 procent av världens olja går genom sundet och påverkar oljepriset och därmed humöret på den amerikanske bilåkaren när denne skall tanka bilen.

Diplomatisk lösning? Glöm det! Förhandligar? Vad skall man förhandla om? Lösningen ligger i att det fega Europa och andra ryter till och kräver att USA slutar med sitt folkrättsstridiga spel.

Peo Österholm

DEBATT

Sverige förstastyrka i Nato?

Sören Sommelius

Baltops 2019 – så hette sommarens jättelika militärövning som pågick i södra Östersjön i juni. Det var den 47:e i ordningen av Baltic Operations. Ledd av USA, Natodominerad, riktad mot Ryssland och med Sverige som synnerligen aktiv part. Men i Sverige handlade det främst om en speciell del av övningen, JEF. Joint Expeditionary Force, en brittiskledd snabbinsatsstyrka där Sverige har en viktig roll. Men vad har vårt land med JEF att göra? FiB/Ks Sören Sommelius ställer frågan.

DEBATT

Sarajevo-listan och fredsbomberna över Balkan

Mats Parner

Den 32-årige serben och tvåbarnsfadern Novak Djokovic är en av världens främsta tennisspelare med 15 vunna Grand Slam-titlar. Björn Borg erövrade 11, även det imponerande, dock vid en tid med klart beskedligare konkurrens.

DEBATT

Kerstin Käll svarar Britta Ring!

Kerstin Käll

Britta Ring har kommenterat intervjun med mig i nr 5/2019 av FIB/K. Hon vänder sig mot att jag är motståndare till legalisering av cannabis och argumenterar mot målsättningen ”Ett narkotikafritt samhälle”.

DEBATT

Den moralistiska narkotikapolitiken blir allt svårare att försvara

Britta Ring

I FiB Kulturfront nr 5 intervjuas överläkaren Kerstin Käll, motståndare till all legalisering av cannabis och gammal vän till Nils Bejerot (1921 – 1988), framgångsrik influencer i narkotikafrågan och upphovsman till målsättningen ett narkotikafritt samhälle. Britta Ring svarar i ett debattinlägg.