logo

NYHETER

Anders Ehnmark var med och grundade FiB/K!

Anders Ehnmark älskade att hugga ved, det var då tankarna kom. Här snyggt staplad ved ute vid det älskade torpet i Taxinge. Bilden är tagen av fotografen och vännen Peter Kjellerås. "Han var en mycket sympatisk person. Jag träffade honom första gången i Norrland på jobb, skolan i Markitta skulle läggas ned. Jag och min dåvarande fru Lena jobbade för Ny Dag och Anders och hans hustru Annika för Norrskensflamman" berättar Peter Kjellerås. Foto: Peter Kjellerås 

En av FiB/K:s grundare, Anders Ehnmark avled i torsdags 87 år gammal.

– Anders var med om att bilda FiB/K. Han kom med i arbetet redan på senvåren 1971 innan vi ens fått namnet Folket i Bild, berättar Jan Myrdal.

– Sedan var han central och drivande.  Han kunde - som alla - ha egna uppfattningar för vilka han slogs. Men såvitt jag vet lämnade han inte FiB/K. Han blev sjuk, det är en annan fråga.

Han föddes 1931 i Linköping. Blev fil.kand i Uppsala 1960. Under 1960-talet tillbringade han långa tider i Italien för att studera strejkerna och de sociala rörelserna i landet. Det blev två böcker som utkom 1969 och 1979.

På 1970-talet inleddes samarbetet med P-O Enquist som utmynnade i tre framgångsrika verk på teaterscenen. Chez Nous (1976), Mannen på trottoaren (1979) och Doktor Mabuses nya testamente (1982).

1986 kom den hyllade boken "Maktens hemligheter" om författaren och filosofen Machiavelli. Sammanlagt har Anders Ehnmark gett 27 böcker. Han arbetade också och var knuten till kulturredaktionen på Expressen. Under några år var han tillsammans med sin hustru Annika Hagström redaktör för Norrskensflamman. De träffades under den stora gruvarbetarestrejken under 1970-talet.

– ”Kolarn" Henriksson från Flamman ringde och sa att de installerat en ny tryckpress med offsetteknik och de behövde någon som kunde den. Jag hade varit chef på Söndags-Expressen och var rätt insatt i det nya. Jag ringde genast till redaktören och sa: Ta mig och på köpet får ni Anders Ehnmark, vi behöver bara en lön. Alla våra pinaler packades in i en Volvo Duett och kosan ställdes mot norr, berättade Annika Hagström i en intervju för Norrländska Socialdemokraten 2011.

I samma intervju får Anders Ehnmark frågan.

Är du socialist?

– Ja, det är jag. Socialism är medborgarmakt. Och måste vara en ständigt pågående diskussion, den får aldrig tystna. Kommunist är det meningslöst att kalla sig det leder bara in på sidospår.

Något år tidigare drabbades Anders Ehnmark av ett bråck på aortan när han satt och skrev i det älskade torpet i Taxinge. Så de sista åren av sitt liv tillbringade han på ett sjukhem.

– Men han hade ett så ljust sinne, ända till slutet, säger Annika Hagström.

I tidningen Expressens memorian över sin medarbetare Anders Ehnmark skriver Torbjörn Nilsson.

”På kultursidan orienterade han utan omnipotens och blev för den skull aldrig betraktad som en Myrdal eller Lagercrantz. Han tycks ha ansett, och det är märkvärdigt ska du veta, att det inte var nödvändigt att huvudstupa kasta sig in i den för dagen pågående debatten och säkerställa sin plats i protokollet. 

Han höll käft ibland.”

Redaktionen

NYHETER

Margot Wallströms demokratioffeniv

På regeringens hemsida gick utrikesminister Margot Wallström den 23 augusti ut med en debattartikel till stöd för Litauen i samband "trettioårsjubiléet av 'den baltiska vägen'". Hon skriver bl a förlande...

NYHETER

Stor ilska bland folket!

Jan Fredriksson

Över 14 500 helsingborgare vill ha en folkomröstning om sitt energibolag, Öresundskraft. Det är resultatet av tre månaders namninsamling mot kommunledningens planer på att sälja kommunens energibolag som förser stora delar av kommunen med fjärrvärme, el, fibernät med mera.