logo

DEBATT

Bostadskris med mänskliga konsekvenser

Sverige befinner sig mitt i en bostadsbubbla som hotar ekonomin, men många hoppas att den försvinner bara man inte låtsas om den, menar Malcom Kyeyune. Men bubblan påverkar även de sociala relationerna i samhället, men ingen pratar om den mänskliga aspekten av bostadsbristen.

Ekonomiska relationer är alltid, i grund och botten, sociala relationer. Så uttryckte Marx det. För oss moderna människor är det dock ofta svårt att tänka på det viset; vi ser siffror, statistik, och skenande huspriser, och tänker att detta måste vara resultatet av någon objektiv, omänsklig process, en "marknadslag" eller något dylikt.

Sverige är i dag mitt uppe i en gigantisk bostadsbubbla. Många hoppas nog att att saker och ting den här gången är annorlunda, att bubblan inte spricker den här gången. Människor har alltid hoppats på det viset, och de har alltid haft fel: bubblor spricker, förr eller senare.

En bubbla av detta slag har många mänskliga konsekvenser. Den strukturerar på sitt eget sätt om samhället och hur människor inom det relaterar till varandra. I dag verkar det plötsligt vara en bra affär att bygga studentbostäder med en månadshyra norr om femtusen kronor för en etta, och kommunala bostadsbolag tycks alltmer ivriga att "renovera" bostäder, så länge värdet på dem går upp och hyran således kan höjas. Var någonstans de människor som inte längre har råd att bo faktiskt ska bo, tja, det är väl någon annans problem?

Den ekonomiska aspekten av skenande bostadspriser går att få ut lite var som, det är bara att läsa Svenska Dagbladet eller Dagens industri. Den mänskliga aspekten är det dock färre som talar om. Den enes skuld är den andres tillgång, och i dag verkar det nästan som om det enda riktiga sättet att tjäna stora pengarpå är att få andra människor att skuldsätta sig i alltmer omöjliga proportioner. Antagligen har den utvecklingen gått allra längst i USA, där är människor inte bara tvungna att skuldsätta sig bortom all rimlig betalningsförmåga för att ha någonstans att bo, utan de är dessutom tvungna att gå i skuld för att kunna erhålla en högre utbildning (något som konventionell visdom hävdar är helt nödvändigt för att ens kunna drömma om att få ett jobb i dag) och ett oförsäkrat besök på sjukhuset efter en olycka kan i värsta fall kosta tusentals eller tiotusentals dollar.

Vi går helt enkelt mot ett samhälle där skuldsättning – grav, permanent skuldsättning – har blivit ett slags minimikrav för att kunna leva det liv vi fått höra att man tydligen "ska" leva. Men även för den som gör allt rätt: pluggar rätt linje, kammar in bra betyg, väljer rätt sommarkurser så hotar alltid utslagningen: arbetslösheten och ett sorts permanent livegenskap under ett skuldberg som inte går att betala tillbaka och inte går att fly undan.

Det är lätt att skylla allting på bankerna, att säga att det enda problemet vi har är giriga kapitalister och korrupta politiker. Och det ligger nog mycket i en sådan diagnos, men å andra sidan: sedan när har kapitalister inte varit giriga? Gissningsvis var människor intresserade av att tjäna pengar även på 1960-talet, och det som måste förklaras är varför vi inte såg den här sortens helt ohållbara rovdrift på människor som går att pracka på skulder som aldrig kommer att betalas tillbaka och tids nog försätter både låntagare och långivare i konkurs.

Kanske är det helt enkelt så att många aspekter av det liv vi tog för normalt och vanligt inte går att upprätthålla i en värld som präglas av resursbrister, överbefolkning och klimatförändringar. I en sådan värld talar alla högt och mycket om ekonomiska problem och ekonomiska aspekter och låtsas som om allt som sker gör det på grund av opersonliga "marknadslagar" av olika slag, saker som människor inte har någon kontroll över. Och i det tysta, utan att vi vill eller orkar tänka på det, så ritas villkoren om för människornas sociala relationer – för jämlikhet och ojämlikhet, för privilegium och underkastelse, makt och maktlöshet.

Malcom Kyeyune

DEBATT

Sverige förstastyrka i Nato?

Sören Sommelius

Baltops 2019 – så hette sommarens jättelika militärövning som pågick i södra Östersjön i juni. Det var den 47:e i ordningen av Baltic Operations. Ledd av USA, Natodominerad, riktad mot Ryssland och med Sverige som synnerligen aktiv part. Men i Sverige handlade det främst om en speciell del av övningen, JEF. Joint Expeditionary Force, en brittiskledd snabbinsatsstyrka där Sverige har en viktig roll. Men vad har vårt land med JEF att göra? FiB/Ks Sören Sommelius ställer frågan.

DEBATT

Olagliga sanktioner mot Iran

Peo Österholm

USA-Iran – vad beror konflikten på? Konflikten? Men det är ingen konflikt, lika lite som Israel-Palestina är en ”konflikt”. Det handlar i stället om utpressning, hot, ensidiga övergrepp, olagliga sanktioner. Om en regim torterar en politisk fånge – är det en ”konflikt”?