logo

REPORTAGE

De hjälper synskadade att få sin syn åter

Gruppen har anlänt med ”Chickenbuss” till Guatemala City och bär försiktigt ned bananlådorna med glasögon. Foto: Jan Fredriksson & Kristina Ström.

2018-08-21

Biståndsorganisationen Vision For All hjälpte behövande i Guatemala med synundersökningar och glasögon. Jan Fredriksson ingick i en grupp på åtta svenska biståndsarbetare. Här rapporterar han om insatsen.

– Que Dios le bendiga, Gud välsigne dig, säger den gamla kvinnan. Efter sex år hon fått ett par efterlängtade glasögon. Hon är en av många fattiga i Guatemala, där ett par glasögon utgör en oöverstiglig kostnad. En stor andel av de anställda arbetar utan formella anställningar och har inte tillgång till något socialförsäkringssystem, de kan förlora jobbet från en dag till en annan. Det gör att många har en lön som det är svårt att klara sig på.

Vi var en grupp på åtta svenskar från Vision for all, två optiker, två optikstuderande, tre assistenter och en gruppledare som reste till Guatemala i slutet av april i år och under tre veckor åkte vi runt i landet, gjorde synundersökningar och delade ut bättre begagnade glasögon som svenska folket har skänkt. Vi gjorde omkring 3 000 synundersökningar och delade ut ungefär lika många glasögon.

För skolbarn som sken upp när de fick sina första par glasögon, för husmödrar som kämpar med matlagning, tvätt och sömnad och hantverkare som har problem med nedsatt syn utgör ett par glasögon en skänk från ovan.

 T.v. Kön till synundersökning. Denna dag fick cirka 400 personer glasögon. T.h. Optiker Jan Ermeståhl gör en synundersökning. Foto: Jan Fredriksson & Kristina Ström

---

Vision for all är en ideell förening utan staligt stöd men med ekonomiskt stöd från olika optikföretag, enskilda optiker och föreningar som Odd Fellow och Lionsklubbar. Vi samlar in glasögon på olika platser i Sverige och sorterar, tvättar och mäter upp dem. Vi åker sedan till olika fattiga länder där glasögonen utprovas. På plats finns mottagarorganisationer som har planerat inför vårt besök. http://www.visionforall.org/

Jan Fredriksson

REPORTAGE

Virtanen möter Myrdal! Stor intervju

Fredrik Virtanen

60-talsvänstern beskriver han som alkoholister som tog en sup och svaldes av statsetablissemanget. Fredrik Virtanen åkte till Varberg och träffade en mångårig FiB/Kulturfront-medarbetare, som inte behöver någon närmare presentation.

REPORTAGE

Nu kämpar Hugo Blanco för miljön

Eva Wernlid

Vem var äldst i det globala demonstrationståget för klimatet i fredags? Jo, frihetshjälten Hugo Blanco, 84. Han var i Sverige för att träffa sin dotter Carmen och lansera sin nya bok. FiB/K:s Eva Wernlid träffade Hugo och Carmen i folkmassorna och fick en pratstund med Hugo.

REPORTAGE

Gula västarnas vrede!

Christer Lundgren

Är de gula västarna den första delen i en ny fransk revolution? De har i alla fall lyckats med vad varken fackförbunden eller de politiska motståndarna har gjort. De har fått stor genomslagskraft och de har fått president Macron att backa på några punkter. FiB/K:s medarbetare Christer Lundgren skriver om de Gula västarna. 

REPORTAGE

Kampen för fred och folkstyre

Christer Lundgren

I julnumret av Folket i Bild/Kulturfront skildrar Christer Lundgren den folkliga kamp som låg bakom införandet av parlamentarisk demokrati i Sverige för 100 år sedan. Här fortsätter hans berättelse.