logo

KULTUR

En ovanligt naturlig och begåvad naturbegåvning

2019-09-08

Sagt av Moltas Erikson om vännen Hasse A:

D.U. [Den Undersökte] Alfredsons huvud kan liknas vid en kärnfull portvinsmelon, späckad med oförutsebara detaljfräckisar. Näsan är framskjutande som en pyramidal friandise. Mustaschen som en vilt växande myskmadra. Kinder som smörkokta tarteletter med rödlöksringar i het olja. Läpparna som dilammskotletter och ett skratt som en tumultuariskt kryddad bouillabaisse, då och då nedsmulat till ett kraftigt fnitter, som lägger sig som skorpsmulor på D.U.:s kavajuppslag. Ur munnen hoppar hela tiden de ätligaste grodor, vilka sannolikt är förtrollade prinsar, allvetare och poeter i praktisk filosofi. (RiR/TV 45/71)

En lysande essä om Hasse Alfredson av Kalle Lind i Dagens Aréna >>

KULTUR

RESOR I AFGHANISTAN / EVA WERNLID

Utställning av Ewa Wernlids foton från två resor i Afghanistan, dels 1997 och 2003 hade sin vernissage nu i lördags den 31 augusti i Skarpnäcks kulturhus (Stockholm). Fullt med folk, bra samtal...

KULTUR

En påskberättelse från Blåkulla och Södermalm!

Mats Parner

Offentlig piskning och dödsdomar av kvinnor som pekades ut som häxor, men även en 13 -årig pojke hängdes på Hötorget i Stockholm. Mats Parner skriver om Blåkulla, häxjakten och 1600-tals rättvisan.