logo

FÖRENINGEN

Släpp Julian Assange!

2019-05-07

Wikileaksgrundaren Julian Assange tvingades den 11 april lämna Ecuadors ambassad i London, där han haft asyl i drygt sex år. Han greps omedelbart av brittisk polis och dömdes till 50 veckor i fängelse för att ha brutit mot borgen då han 2012 tog sin tillflykt till ambassaden för att undgå att bli utlämnad till USA efter en rättsprocess i Sverige. Efter gripandet har USA väckt åtal mot honom för dataintrång, ett brott som kan ge upp till fem års fängelse.

Att Assange placerats i högsäkerhetsfängelset Belmarsh ”som om han dömts för ett allvarligt brott” strider enligt flera FN-experter mot principen om nödvändighet och proportionalitet. De har påpekat att hans brott bör ses som en mindre förseelse och att straffet är orimligt hårt.

Inför domstolen sade han:

– Jag vill inte överlämna mig själv bara för att lämnas ut för att ha bedrivit journalistik som har vunnit många utmärkelser och skyddat många människor,

Folket i Bild/Kulturfronts årsstämma den 13 april 2019 antog följande uttalande:

Julian Assange riskerar att utlämnas till USA.  Skälet är att han via Wikileaks gjort avslöjanden om USAs krigsförbrytelser i Irak och Afghanistan.

Om detta genomförs innebär det att varje journalist som gör avslöjanden om USAs krigföring riskerar samma öde, nämligen att utlämnas just till den stat man kritiserar.

Vi begär av den svenska regeringen att den agerar till försvar för såväl Julian Assange som för alla journalisters rätt till yttrande- och tryckfrihet.

Christer Lundgren/FiB/K

FÖRENINGEN

Urkult 2019

Webbredaktionen

Övikarna sålde på Urkult för 16:e året i rad...

FÖRENINGEN

Folket i Bild på lövmarknaden

Ulf Bjerén

För elfte året i rad deltog Folket i Bilds Blekingeavdelning i den traditionella Lövmarknaden i Amiralitetsparken i Karlskrona.

FÖRENINGEN

Nya styrelsen i FiB/K!

I april var det stämma i FiB/K. Då röstades en ny styrelse fram. Här presenterar sig den nya styrelsen.

FÖRENINGEN

Missbruk av vårt Facebookkonto!

Karin Rosenqvist

Med anledning av att det förekommer ett missbruk av FiB/Kulturfronts Facebook konto klargör ordförande Karin Rosenqvist vad som har hänt och vad som händer nu. Kontot som startades av FiB/K år 2015 för att sprida kunskap om tidningen och användas för prenumerationskampanjer har tagits över av en person som inte längre sitter i styrelsen och redaktionsgruppen.