logo

DEBATT

FiB/K svarar Internationalen om fredsdagarna

I tidningen Internationalen publicerades ett inlägg som var mycket kritisk till Fredsdagarna i Degerfors, och en artikel som tidning skrivit om dessa.  FiB/K är delarrangör i Fredsdagarna. Därfr skriver föreningens ordförande och tidningens ansvariga utgivare Pelle Sunvisson ett svar på kritiken.

Som ordförande i Folket i Bild/Kulturfront finner jag det svårt att lämna Håkan Blomqvists påhopp på Nordiska fredssamtalen obesvarat. Eftersom påhoppet börjar med en massa antaganden om undfallenhet inför Ryssland och någon sorts falskt fredsintresse inleds den här repliken med en kort presentation. Vid sidan av engagemanget i Folket i Bild/Kulturfront är jag ordförande i Stockholms Freds och aktiv i nätverket Ofog. I samband med ett antal reportage från Ukraina har jag skrivit bland annat:
”Det finns ingen ideologiskt progressiv sida, det finns inga hjältegrupperingar bland de stridande och det finns inga oskyldiga stormakter. Sånt är kriget som jag ser det, som jag har sett det. Det är bara rått och fult, fascistiskt på marken och imperialistiskt bakom kulisserna. Den enda ursäkten för dem som omhuldar Rysslands eller rebellernas agerande är att de som envisa motpoler åtminstone bidrar till en nyansering i medielandskapet.”
Min främsta övertygelse är antimilitaristisk. Trots det, eller kanske just därför, är jag alltså ordförande för Folket i Bild/Kulturfront. Min definition av och inställning till militarism delas inte av majoriteteten av föreningens medlemmar. Och det är okej - både med mig och med medlemmarna som valt mig. Vi är nämligen en förening som samlas kring antiimperialism, yttrandefrihet och folkets kultur.
Kring de här parollerna för vi, stundtals mycket heta, samtal. Sammantaget ger de här samtalen oss en bred och nyanserad bild av imperialismens verkningar. Det ger oss också möjlighet att hitta gemensam mark.
I samtalen kommer det föras fram åsikter och ställningstaganden som jag inte delar. De återkommande kraven på allmän värnplikt är ett sånt exempel. Ändå väljer jag alltså att vara kvar och fortsätta samtalet. Den största orsaken till det är alternativet.
Jag kan ta avstånd från, hålla mig ren och fördöma. Jag kan intala mig att jag har ”solidariteten från världens förtryckta” och njuta av mina egna fisars rosenlika doft. Jag kan försäkra mig om att inte bli någons nyttiga idiot genom att bli en fullständigt onyttig sådan. Jag kan av rädsla för att spela de härskande klasserna i händerna göra just det. Jag kan ägna mig åt den äkta campism som delar in fredsaktivister i goda och onda.
Eller så kan jag alltså kavla upp ärmarna och ge mig in samtalen med alla dem som faktiskt är intresserade. Precis så som Maj-Britt Theorin, Stina Oscarson, Stig Henriksson och Thage G Petterson valde att göra i Degerfors.
Internaionalens artikel finner du här: http://www.internationalen.se/2016/09/fredsmote-i-harskande-klassers-tjanst/

Pelle Sunvisson

DEBATT

Sverige förstastyrka i Nato?

Sören Sommelius

Baltops 2019 – så hette sommarens jättelika militärövning som pågick i södra Östersjön i juni. Det var den 47:e i ordningen av Baltic Operations. Ledd av USA, Natodominerad, riktad mot Ryssland och med Sverige som synnerligen aktiv part. Men i Sverige handlade det främst om en speciell del av övningen, JEF. Joint Expeditionary Force, en brittiskledd snabbinsatsstyrka där Sverige har en viktig roll. Men vad har vårt land med JEF att göra? FiB/Ks Sören Sommelius ställer frågan.

DEBATT

Olagliga sanktioner mot Iran

Peo Österholm

USA-Iran – vad beror konflikten på? Konflikten? Men det är ingen konflikt, lika lite som Israel-Palestina är en ”konflikt”. Det handlar i stället om utpressning, hot, ensidiga övergrepp, olagliga sanktioner. Om en regim torterar en politisk fånge – är det en ”konflikt”?