logo

DEBATT

Hon har skrivit boken alla borde läsa - om stormen kommer...

Foto: Norstedts förlag

2019-01-05

Titel: Prepping - att hoppas på det bästa, men att förbereda sig på det värsta

Författare: Anna-Maria Stawreberg

Förlag: Norstedts

Jag fick en tankeställare i våras när jag, boende i en av Stockholms förortskommuner, upplevde drygt tolv timmar utan el i vår lägenhet och husen runt omkring. Inget vatten, ingen spis, vågade knappt öppna frys och kylskåp, ingen radio eller TV och snart urladdade mobiler. Hissen fungerade inte. Matvaruaffärer och restauranger och andra butiker i centrum stängde. Allt detta orsakades av en elkabel, som grävts av nära centrum. I lite övermod erbjöd jag en handikappad granne att ordna en kopp varmt kaffe. Efter några kilometers irrande hittade jag en liten kiosk med belysning, värme och kaffekokare drivet med batteri. Dagen efter konstaterade jag att de två livsmedelsbutikernas kyl- och frysvaror var bortsorterade och att det skulle dröja ytterligare en dag innan de fick påfyllning. Lite senare förstod jag att min kommun inte ens hade en klar bild av elstoppets omfattning. Det är främst inför sådana händelser som boken Prepping ger praktiska råd.

Enligt författaren Anna-Maria Stawreberg är en ”preppare” en person som är förberedd på allt ifrån att en storm slår ut elnätet, att en skogsbrand tvingar dig hemifrån eller att en hackerattack inträffar, till mycket värre händelser som en invasion eller allvarliga klimatförändringar.

Med den utgångspunkten har hon i boken intervjuat preppare om hur de förbereder sig. Några av de intervjuade verkar, enligt min mening, lite överspända medan andra verkar vara vanligt folk med konkreta funderingar. Det gemensamma är att de förstått och anpassat sig till att vardagen plötsligt kanske inte fungerar som vanligt. Anna-Maria, som håller många föredrag runt om i landet, kom också till min kommun i höstas till ett mycket välbesökt föredrag i kommunens kulturhus. Kulturnämndens ansvarige konstaterade förtjust att detta möte lockade fler deltagare än vanligt.

Boken innehåller både praktiska råd och tänkvärt om vår sårbarhet i vardagen. Själv köpte jag strax efter mötet en vevradio, en radio som inte drivs med batteri utan laddas upp med en vev. Efter att upplevt drygt tolv timmar utan el insåg jag att det kunde vara praktiskt.

Om vi går 50 år eller mer tillbaka i tiden var sådana frågor självklart något för myndigheter, frivilliga försvarsorganisationer och folkrörelser att engagera sig i. Här finns ett vacuum i dag. Den lilla broschyren Om kris eller krig kommer förkunnade att alla måste vara beredda på ”några dagars” kaos. Detta har senare, lite i smyg, ändrats till en rekommendation på en vecka. Men det saknas konkreta samhälleliga förberedelser för att hela befolkningen ska kunna leva upp till dessa rekommendationer. Är det bara ett utslag av ointresse för vanligt folk eller den nutida hyllade individualismen som befriar både myndigheter och organisationer från att ta ansvar? Det håller inte, men läsa gärna boken Prepping.

FOTNOT: Rapport från recensenten Torbjörn Wikland som var mitt i stormen Alfrida i Uppland: "Vi åkte från landet redan den första januari. Fem timmar senare så försvann elen och sedan bröt helvetet loss. Det är fläckvis rena "plockepinn" utmed vägarna från Gottröra och uppåt. Vägarna är dock röjda men elen är inte tillbaka från Rånäs och norrut. Vattenfall beräknar att den ska återkomma vid midnatt natten till måndag, dvs fem dygn strömlöst på landet. Jag tog idag med mig alla frysvaror tillbaks till stan (som verkar ha klarat sig). På tomten är den en stor tall - och en mellanstor björk som fällts. Men de ligger parallellt med vårt hus fem meter upp på tomten. På den angränsande allmänningen ligger ca 15 fällen - mest gamla tallar men också den stora asp som jag brukar lyssna på sommartid som avkoppling. Närmsta grannen hade mer otur. En stor tall gick genom taket på deras hur. När vi får tillbaks elen så får vi se om det är frysskador att ta hand om."

Torbjörn Wikland

DEBATT

Sverige förstastyrka i Nato?

Sören Sommelius

Baltops 2019 – så hette sommarens jättelika militärövning som pågick i södra Östersjön i juni. Det var den 47:e i ordningen av Baltic Operations. Ledd av USA, Natodominerad, riktad mot Ryssland och med Sverige som synnerligen aktiv part. Men i Sverige handlade det främst om en speciell del av övningen, JEF. Joint Expeditionary Force, en brittiskledd snabbinsatsstyrka där Sverige har en viktig roll. Men vad har vårt land med JEF att göra? FiB/Ks Sören Sommelius ställer frågan.

DEBATT

Olagliga sanktioner mot Iran

Peo Österholm

USA-Iran – vad beror konflikten på? Konflikten? Men det är ingen konflikt, lika lite som Israel-Palestina är en ”konflikt”. Det handlar i stället om utpressning, hot, ensidiga övergrepp, olagliga sanktioner. Om en regim torterar en politisk fånge – är det en ”konflikt”?