logo

NYHETER

Lägga locket på taktik när när energibolag säljs ut i Helsingborg!

I onsdags hölls ett protestmöte mot att sälja ut det kommunala energibolaget i Helsingborg. FOTO: Jan Fredriksson 

Invånarna i Helsingborg hade haft en chans att rösta om att sälja ut sitt energibolag Öresundskraft vid valet i höstas.

Men makthavarna har smugit med sina planer. Redan i somras beställde nämligen kommunens ekonomidirektör en värdering av Öresundskraft. Det gick man ut med först i februari i år.

Sjukvården, apotek, hemtjänsten – och nu också kommunernas energibolag. Trots de senaste årens höjda röster mot utförsäljningar så har Helsingborgs Förvaltings AB (HSAB) planer på göra sig av med sitt energibolag Öresundskraft som förser stadens medborgare med el, fjärrvärme, digitala fibernätet med mera.

Planerna har funnits hos den styrande alliansen (moderater, centerpartister, liberaler och kristdemokrater) och Sverigedemokrater sedan i somras men det var först den 12 februari i år som det blev känt. Då beslutade Helsingborgs Förvaltnings AB (HFSAB) att inleda en försäljning av Öresundskraft. I HFSAB är den borgerliga alliansen i minoritet men med stöd av Sverigedemokraterna drev man igenom beslutet. De menar att det är en dålig affär för kommunen att vara ägare till ett energibolag. Men de spekulanter som tidigare lagt ett pris på bolaget ser det som en bra affär.

Oppositionen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kritiserar beslutsunderlaget som de anser är för tunt. Dessutom är de kritiska till hur ärendet har skötts. Redan sommaren 2018 fanns en ekonomisk värdering av Öresundskraft som kommunens ekonomidirektör beställt.

Oppositionen tycker det är skandal att informationen inte fanns tillhands inför valet i höstas. Det hade kunnat bli en valfråga, och ett gyllene tillfälle för kommuninvånarna att få ta ställning till en försäljning eller inte. 

Nu diskuteras försäljningen, både i lokaltidningen HD, på Facebook och det har kallats till möten. I onsdags, den 20 mars, kom flera hundra arga helsingborgare till Folkets fullmäktige som var tvunget att hållas i Stadsbiblioteket eftersom kommunstyrelsen inte gick med på att upplåta Rådhusets fullmäktigesal för ett offentligt möte.

Och detta trots att man hade ställt in kommunfullmäktiges möte i mars med hänvisning till att det inte fanns några ärende att behandla. Att man tagit ett så viktigt beslut som att inleda en försäljning av Öresundskraft i februari brydde man sig inte alls om.

– Då hade vi kunnat haft en debatt i fullmäktige om planerna att sälja Öresundskraft, menar oppositionen.

Men kommunstyrelsens ordförande, moderaten Peter Danielsson vill inte ha någon debatt. Han hävdar att sälja ut energibolaget är bra business för kommunen. Man kan få in  miljarder för att lägga i en fond.

Att andra kommuner som sålt sitt energibolag har ångrat sig då abonnenterna har fått betydligt högre energikostnader för el och värme vill kommunstyrelsen inte höra talas om.

– Men ju högre pris kommunen säljer bolaget för desto angelägnare blir det för köparen att ta ut ett högre pris för fjärrvärmen som man dessutom kommer att få monopol på att leverera, sa en talare.

Den demokratiska aspekten lyftes också fram i diskussionen. Kritikerna pekade på att vid en försäljning blir det svårare för kommunen att arbeta långsiktigt med energieffektivisering.

– Det är inte alls säkert att den nye ägaren vill bygga ut fjärrvärmenätet till nya bostadsområden.

– Och varför sälja ut Öresundskraft som har gjort att kommunen anses vara en framgångsrik miljökommun, undrade någon.

Några motståndare menar att det är en ren principfråga.

– Det handlar inte om pengar. Öresundskraft är en viktig del av vår välfärd!

En försäljning går dessutom mot trenden i flera europeiska storstäder. Där tas det som tidigare privatiserats tillbaka. Allt för att skydda kunderna mot oskäliga priser, exempel på detta är både Berlin och Hamburg.

De styrandes mörkläggning har nu lett till att man startat en namninsamling för att tvinga fram en lokal omröstning om Öresundskrafts framtid!

Jan Fredriksson

Jan Fredriksson

NYHETER

Stor ilska bland folket!

Jan Fredriksson

Över 14 500 helsingborgare vill ha en folkomröstning om sitt energibolag, Öresundskraft. Det är resultatet av tre månaders namninsamling mot kommunledningens planer på att sälja kommunens energibolag som förser stora delar av kommunen med fjärrvärme, el, fibernät med mera.