logo

KULTUR

Månadens tokeri – Sture Eskilsson

Det hände sig vid den tid, under Sossarnas trettionde regeringsår, då Sträng var landshövding i Sverige och landet redan var upp över öronen skattskrivet, att Gud hade fått nog.

Han hade i det längsta haft tålamod med sin skapelse. 

Då och då hade Han sänt sina profeter, som försökt ge människorna hopp om bättre tider och antytt att en Messias skulle komma. Men förgäves!

Och Han hade sänt folket allt mera grymma prövningar: fackföreningar, coloradoskalbaggar, höga marginalskatter, FNL-are, mediemarxister, homosexuella och löntagarfonder. Men folket fattade aldrig vinken.

Och nu var Fan definitivt lös. Fan var egentligen en fallen ängel. Han gick här uppe under täcknamnet Olof, en ond människa som förgiftade människornas sinnelag. Tiden var i sanning mycket ond: företagande var förtalat, profit var ett skällsord, populism överflödande och den starka moraliska grunden för marknadsekonomin var endast insedd av fåtal.

Det sålunda fördärvade folket knorrade, hädade Gud och sade "Varför är Du så sniken? Varför tjänar vi så lite och varför tjänar de vi betjänar så mycket? Varför saknar vi jobb, när så mycket finns att göra? Varför har vi börsnoteringar? Varför är tv så dålig? Om Din Kapitalism är så god – vadan kommer det sig att det mesta är skit?" 

Gud överlade då ett tag, huruvida han inte, ställd inför all denna massiva ogudaktighet, borde att erkänna sitt nederlag och släppa loss ännu en syndaflod för att rensa ut skiten. Men, eftersom Gud – som bekant – är Kärleken beslöt han att ge svenskarna en sista chans. Han befallde sin enfödde son, Sture Eskilsson, som satt på hans högra sida och spelade harpa att återvända till jorden och ge svenskarna Tron tillbaka.

Den lilla skaran av Sista Dagars Heliga från SAF, som sett Himlen öppna sig och Sture Eskilsson nedstiga via en så kallad Timbro, flockades omkring honom för att jublande bevittna hur han gjorde sina under: 

Sture skrev åt lärjungarna en PM för att återuppväcka döda idéer, som redan luktade. Han förvandlade vin till vatten och utspisade 400 000 arbetslösa med ett paket knäckebröd och två sillar. Han lärde lama att gå genom att ta från dem deras sjuksängar. Han återbördade månglarna till templet. Han återerövrade det problemformuleringsprivilegium som naturvidrigt usurperats av socialisterna.

Han förklarade postumt för sina efterföljare, sedan han efter 40 år just lämnat oss för att återvända till sitt rike, i en i SvD omtryckt bergspredikan: 

Sannerligen säger jag Eder: Felet ligger inte i girigheten, utan i att kapitalisterna inte ges möjlighet att tillfredsställa den. Om människorna verkligen har ett behov kommer marknaden att lösa det – om så inte är fallet beror det på Människan, inte på Marknaden. Kapitalister, som ges möjlighet att verka i någorlunda frihet, har en inneboende strävan efter expansion, som medför knapphet på arbetskraft, inte arbetslöshet. Vad som behövs är tillräckliga stora profiter – inte trygghetslagar. Älska dig själv över allt annat och Satsa på dig själv - så får din nästa klara sig bäst hen kan!

Stures Eskilssons rike är förvisso inte av denna världen. Hans budskap har föga att göra med den verklighet som de flesta svenskar tvingas leva i. Hans evangelium sprids dock ännu av entusiastiska trosfränder, som redan tidigare namngivit en galleria efter honom. Nu förestår kanonisering och att man i almanackan ska utse den 4 oktober till hans egen dag. 

Hans Isaksson

KULTUR

En ovanligt naturlig och begåvad naturbegåvning

Kalle Lind har skrivit en biografi över Hasse Alfredson som utkommit idagarna. I Dagens Aréna kan man läsa en fin essä av KL om mannen, som många hälsade på på gatan, men som ingen ville slå på käften.

KULTUR

RESOR I AFGHANISTAN / EVA WERNLID

Utställning av Ewa Wernlids foton från två resor i Afghanistan, dels 1997 och 2003 hade sin vernissage nu i lördags den 31 augusti i Skarpnäcks kulturhus (Stockholm). Fullt med folk, bra samtal...