logo

Mat är det nya vapnet i Jemen! Därför svälter flickan...

Foto: Rädda Barnen 

2019-01-14

Vad kostar en tallrik med ris och bönor? Ungefär 10 kronor i Sverige. I Jemen kostar den nu motsvarande 600 kr."
Så inleder P1-programmet Konflikt i radion sin timslånga redogörelse 12 januari för situationen i det krigshärjade landet. Det är FN som räknat om priset efter hur mycket folk tjänar. 
För en jemenit är en portion enkel mat lika dyr som en trerätters på lyxkrog för en svensk. Hur blev det så? Maten har blivit ett vapen i kriget mot Jemen.

Robin Olin är programledare för detta Konfliktprogram och han lyckades med hjälp av bland andra sin reporter Abdelaziz Maaloum och Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström svara på frågan om världens största humanitära katastrof där 22 miljoner människor är i behov av nödhjälp, varav 10 miljoner hotas av svält. Under det fem år långa kriget har redan     85 000 barn dött av svält, enligt Rädda barnen.

Klart framgick hur grannlandet Saudiarabiens militärkoalition bombar militära mål i Jemen.  Men när det inte ledde till önskat resultat riktades bombningarna mot civila mål. Begravningar bombades, i augusti 2018 en skolbuss med barn. Det var försök att pressa befolkningen att göra uppror mot huthierna men det har misslyckats.

Martha Mundy, professor i antropologi vid London School of Economics, som länge studerat matförsörjningen i landet säger att räder som inte fått samma uppmärksamhet internationellt har dödat än fler. Medvetet har de riktats mot matproduktionen. Jemen hade varit självförsörjande på livsmedel men nu riktades attackerna mot kycklingfarmer, vattenpumpar, fiskare, mot lastkranar i hamnen i Hodaydah där både livsmedel och andra förnödenheter tas in. Hamnen blockerades. 

"När vi kontrollerar dem ska vi mata dem", sade en mycket inflytelserik saudisk prins som Mandy känner till men inte vill namnge.

Konflikt gör också en genomgång av USA:s, Storbritanniens vapenleveranser till kriget. Men även av Sverige/SAAB som levererat vapensystem som kan användas av Saudikoalitionen. ErieEye till Saudiarabien och GlobalEye till Förenade arabemiraten, som är koalitionens näst mer aktiva medlem. Den första leveransen överhuvudtaget av radarövervakningssytemet GlobalEye gick i februari 2018 till Förenade Arabemiraten som därmed blev SAAB:s första kund för detta senaste prestigeprojekt.

Pieter Wezeman, expert på internationell vapenhandel på fredsforskningsinstitutet SIPRI i Stockholm, tycker att Sverige borde följa upp leveranser av vapensystem från exempelvis SAAB lika noggrant som det svenska biståndet följs upp.

"Vi har hållit på med detta i 35 år och vi vet vad vi gör", säger Anders Carp, Senior Vice President and Head of Surveillance, på reklamvideon på SAAB:s hemsida och talar bara om försvarsinsatser som GlobalEye kan utföra. Hemsidan riktar sig bara till SAAB:s kunder. Lars Tossman ansvarig på SAAB för systemet har i Konflikt ingen aning ifall det används i Jemen..., men tror inte det är speciellt effektivt där.

Lyssna på Konflikthttps://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1212934?programid=1300

Skriv på protestlistan mot vapenexporten.

https://www.svenskafreds.se/upptack/vapenexport/aktion-stoppa-vapenexporten-till-jemen/


Länk till SAAB:s GlobalEye: https://saab.com/air/airborne-solutions/airborne-surveillance/globaleye/

Lasse Lindström

Insiktsfullt om klimatet

Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat av Lennart Bengtsson, Karneval
förlag.

Problem med hemsidan

Under de närmaste månaderna har vi begränsade resurser att lägga ut material på hemsidan. I väntan på tillsättandet av ny redaktör måste vi nöja oss med att satsa krafterna på det mest akuta och tyvärr drabbas då hemsidan. Vi hoppas på förståelse och lovar återkomma med nya krafter så snart som möjligt. /Red

Centrum och periferi i Sovjetunionen

Lars Drake

Anders Carlssons ”Resa in i det okända – Oktoberrevolutionen och den sovjetiska erfarenheten” (Proletärkultur) har förutsättningar att bli en klassiker. Boken är en odogmatisk och väldokumenterad genomgång av den historiska utvecklingen.

Myrdal svarar DN!

Jan Myrdal

 Två dagar före recensionsdag publicerar kulturchefen Björn Wiman på Dagens Nyheters nätupplaga ett angrepp på Norstedts förlag för boken. Den texten innehåller uppseendeväckande sexuella angrepp på boken och mig. Nästa dag, dagen innan recensionsdagen fortsätter Björn Wiman med att publicera angreppet såväl i pappersupplaga som nätupplagan. Jag skriver då ett tillrättaläggande av felaktigheterna i texten. Det vägrar Björn Wiman publicera.