logo

KULTUR

Satir: God morgon!

2017-05-08

För att piffa upp nyhetssändningarna har diverse åsiktspaneler införts, soffsittande människor som ska tycka till om nyheter, nöje eller sport. Nutidsmänniskan har inte tid med att skaffa sig egna åsikter genom att bryta tankar med andra människor, nej för att få livspusslet att gå ihop så vill man ha färdiga sanningar att ansluta sig till. 

Vi kan titta lite närmare på en av dessa soffsittande tyckarpaneler, morgonsoffan för nyheter. Soffpanelen är lite som en tablettask, det är för skams skull lite olika färger på pastillerna, men smaken är densamma på alla. Eftersom tabletterna har levt och verkat i samma ask så länge så smakar vid ett blindtest allt lite lätt av den doft barndomens bonvax hade. 

Nåväl, soffsittarnas politiska bredd garanteras av att man för dagen värvat upp en ofta återkommande ledarsideskribent från liberal/högerpress, en sosse av varierande potens och så har man ett wild card med en inbjuden yngre person som har en lite "modern" politisk attityd. En som engagerar sig mer i gratis parkeringsplatser i Sofo och övriga Stockholms innerstad än i valet i USA och som gärna är lite gåpåig utan att vara taggig. Denna använder sig dessutom av nya nyckelord som "rasifiering", ord som övriga panelen kan börja använda i framtida paneler utan att reflektera över ordets betydelse. Den liberala eller högertänkande soffpersonen brukar ofta vara en lite foträt människa som alltid ska tillföra ett moraliskt perspektiv till diverse samhällsproblem, till exempel att en ensamstående mamma inte ska röka om hon klagar på att hyran i förorten är för hög. 

Sossen i församlingen är alltid Göran Greider. Inte att förväxla med någon nu levande Göran Greider, utan EN Göran Greider. Även om man för tillfället skickar en livs levande och äkta Tomas Bodström så är det en Greider som sitter där mitt i soffan. Han som är kvintessensen av S-märkta soffpanelsittare. En arbetare som aldrig varit en arbetare i egentlig mening, men som har studerat arbetare så länge och så närgånget så att han har blivit lite av expert på sådana. Greidern har efter att ha varit lite bohemiskt knepig, lagom svårtillgänglig och mystisk under gymnasieåren till och med skrivit dikter om arbetare. Alla sossar ska förvalta den mallen, försvara rörelsen utifrån ett arbetarperspektiv som man förmodligen aldrig haft.

Showen kan då börja, frågor kastas ut av programledarna och i soffan börjar alla prata i munnen på varandra. VAD som sägs blir lite svårt att urskilja, men läser vi på tablettasken förstår vi ju att det är en blå, en röd och en lite emserrosa pastill. Frågorna blir dessutom lite av kalibern "prata sex med en nunna"! Det är således ämnen som nästan innan frågan har ställts redan av nödvändighet är uttömda och alla vet svaret. Det kommer dock ingen arg agitation eller några lysande argument , det blir ett trött och missnöjt medelklassmummel. Det pratas heller aldrig MED de marginaliserade grupper som oftast är ämnet för dagen, utan OM dom. Goda råd och levnadsregler haglar från panelen. Samtliga soffsittare vet precis hur andras problem ska lösas, nämligen genom att lösa de problem som medelklassen, till vilken panelen tillhör, har. Med en självklarhet som gränsar till omnipotens förklaras det från soffan att "bara bolåneräntan hålls nere" så löses alla problem inom välfärden. Personliga problem med övervikt är orsaken till ekonomisk utsatthet. Yttrandefriheten är även det en het potatis, vi får veta vad vi som medborgare ska stå ut med för att diverse mer eller mindre suspekta nättroll ska få lufta sitt missnöje ostört. Oftast är det mer än vad panelen själv tänker stå ut med. Kort sagt, goda råd är inte dyra!

Nu har oftast en Greider en fördel. Utan att ha åsikter om utseende så ser en Greider i alla fall alltid ut som en yrvaken grizzlybjörn som har placerats mitt i soffan. Därifrån skymmer den allt, alla blickar hamnar alltid på Greidern. En ytterligare högst ovetenskaplig undersökning visar att Greidern kommer att flankeras av två kvinnor, den foträta åsikten oftast representerad av en Hanne Kjöller – inte heller denna att förväxla med någon nu levande och från DN till Expressen degraderad skribent – och den lite lätt rosa av de unga kvinnor som för dagen fått mest uppmärksamhet som opinionsbildare i medierna. "Vad anser ni om att ...?" frågar programledarna från sin Stockholmshorisont och väljer ett ämne som har filtrerats genom medelklassglasögonen och dessutom bara angår dem som berörs av kanalens reklamutbud. Först ut att svara blir den foträta åsikten med "hårdare tag" och "misslyckad integration i laglösa förorter" eller annan valfri moralisk floskel. Den rosa fyller då på med "rasifiering" och "sysslolösa ungdomar". Greidern har hela tiden mumlat ner i sina egna knän och när han äntligen har rätat på sig vill han ge ett svar som speglar bredden i Greiderns kunskapsbas samtidigt som den inskärper allvaret i problemet. Innan svaret har redovisats har en ny fråga har kastats ut från programledarna och Greidern återfaller till att mumla ner i sina knän. 

Så här fortsätter det. Fråga efter fråga misshandlas med samma schablonaktiga svar och samma pekpinnar som vi redan fått från politiken. Panelen och programledarna skrattar hjärtligt om någon säger något lite tokigt som att man inte tänker ha en traditionell midsommar eller bygga en ny rot-finasierad veranda på sommarstället fast man av princip är emot bidrag. 

Jan-Erik Back

KULTUR

En påskberättelse från Blåkulla och Södermalm!

Mats Parner

Offentlig piskning och dödsdomar av kvinnor som pekades ut som häxor, men även en 13 -årig pojke hängdes på Hötorget i Stockholm. Mats Parner skriver om Blåkulla, häxjakten och 1600-tals rättvisan. 

KULTUR

När ska blodlösa DN få en ny Olof Lagercrantz?

Mats Parner

Idag tisdag är det precis 100 år sedan Rosa L bragtes om livet av representanter för de kretsar som obetydligt senare slöt sig till den österrikiske korpralen A Hitler. FiB/Kulturfronts Mats Parner läser en fantastisk essä av Olof Lagercrantz om Rosa Luxemburg, polsk-tysk socialist. 

KULTUR

Testa dina 68-kunskaper!

Demonstration, ockupationer, hungerstrejker och drömmen om revolutionen. I historikern och författaren Henrik Berggrens bok -68 utforskas det laddade året. FiB/K har gjort ett test utifrån boken. Hur radikalt var egentligen 1968? Testa dina kunskaper och skicka in till redaktionen - du kan vinna boken -68.