logo

NYHETER

Stor ilska bland folket!

2019-06-18

Över 14 500 helsingborgare vill ha en folkomröstning om sitt energibolag, Öresundskraft. Det är resultatet av tre månaders namninsamling mot kommunledningens planer på att sälja kommunens energibolag som förser stora delar av kommunen med fjärrvärme, el, fibernät med mera. Det blir Helsingborgs första folkomröstning och att det blir så finns det en politisk majoritet för i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har lovat att stödja en sådan samtidigt som de stödjer den borgerliga alliansens planer på att sälja bolaget. Men de har skickat med en brasklapp och kräver att det måste vara 51 procent uppslutning i folkomröstningen för att den skall vara giltig. Därmed ställer de högre krav än vid EU-valet då det var drygt 50 procent av helsingborgarna som gick till valurnorna. Det här kan ju ses som ett sätt att sabba omröstningen då det kan bli svårt att få ett så stor uppslutning.

Namninsamlingen är helsingborgarnas kamp mot den nyliberala politik som härjat landet de senaste 25 åren. När jag har samlat in namn har jag mötts av uttalande som ”Att nu får det vara nog”, ”Nu får det vara slut på utförsäljningar och privatiseringar”. Att skriva på namnlistorna har varit en tydlig protest mot en politik där allt är till salu. Det finns en ilska även bland borgerliga väljare, tidigare borgerliga politiker och företrädare för näringslivet i Helsingborg mot att sälja Öresundskraft. De ser det som en dålig affär för både medborgarna som kunder hos Öresundskraft och kommunen.

Efter det att namnlistorna överlämnats åt kommunen startar nu planeringen för att få folk att gå till valurnorna vid folkomröstningen. Ett tiotal personer har anmält sig för att delta i en arbetsgrupp för att leda kampanjen. Allt för att Öresundskraft skall bli kvar i kommunens ägo.

Jan Fredriksson

NYHETER

Mats Parner skriver om damfotbolls-VM

Mats Parner

Det går en damfotbollsvåg genom Europa. På tisdag spelar det svenska damlandslaget sin första match i VM i Frankrike. Fotbollstokige Mats Parner skriver om tjejernas enorma framgångar.  Och att årets turnering är slutsåld...