logo

KULTUR

Testa dina 68-kunskaper!

Foto: Ur boken -68 av Henrik Berggren (Max Ströms förlag). 

Demonstration, ockupationer, hungerstrejker och drömmen om revolutionen. I historikern och författaren Henrik Berggrens bok -68 utforskas det laddade året. FiB/K har gjort ett test utifrån boken. Hur radikalt var egentligen 1968? Testa dina kunskaper och skicka in till redaktionen - du kan vinna boken -68.

1. 

Idag talar vi om 1968 som ett avgörande år i västvärldens historia. FNL, KMFL, studentuppror och Black Power hälsning under OS i Mexico city. Men hur många klassmedvetna kämpar hade KMFL i Sverige?

a.1 500

b. 20 000

c. 700

2.

Under 1968 var universiteten överfulla och på många utbildningar fanns det inga intagningsspärrar. Det fanns planer på att spärra, det vill säga införa gränser utbildningar. Det väckte starkt motstånd. Studenter tog sig in på Universitetskanslerämbetet i Stockholm och polisen var på plats. Vad hände?

a. Det blev stora kravaller mellan studenter och polis.

b. Studenterna brände sina mössor ute på gården.

c. Universitetskanslerämbetet bjöd på kaffe med dopp.

3.

Vad var svenska folket mest förbannat på när det gällde tv-utbudet 1968?

a. Att Manolito och hans släktingar i High Chaparall slogs mot indianer.

b. Att Lennart Hyland tog en paus från Hylands hörna och att man istället sände programmet Timmen.

c. Att inte alla tv-program sändes i färg.

4.

I England fanns det oroande högertendenser med den konservative Powell. Han fick även stöd av den brittiska fackföreningsrörelsen och Labour förlorade i kommunvalen. I ett annat europeiskt land var nynazismen på frammarsch. Vilket land?

a. Frankrike

b. Polen

c. Västtyskland

5.

I april 1968 publicerade DN en stor Sifo-undersökning om svenska ungdomars attityder. Bara fem procent hade testat knark, fyra av fem ville försvara sitt land, och nästan alla hade en problemfri tillvaro med sina föräldrar. Men hur många var emot kriget i Vietnam?

a. 30 procent

b. 50 procent

c. 70 procent

6.

Demonstrationer, ockupationer och hungerstrejk. Bilden av 1968 är ständiga konflikter. Utanför riksdagshuset hungerstrejkade några för ökat anslag till biståndshjälp till U-länder. Det officiella Sverige var vänligt. Postverket delade ut post till de hungerstrejkande. Och Olof Palme….

a. Bjöd på risgrynsgröt när strejken var över.

b. Gav vika för de hungerstrejkande krav.

c. Satte upp tält för att de hungerstrejkande inte skulle frysa.

7.

Antalet skilsmässor ökade och 1968 var det 10 000 skilsmässor om året. Debatten om äktenskapet som institution blev tuffare. I justitiedepartementet jobbade sakkunniga med förslag till en ny äktenskapsbalk. Vilken var den hetaste frågan?

a. Hustrumisshandel

b. Otrohet

c. Samkönade äktenskap

8.

Hemmafruns roll började diskuteras alltmer. Och fler och fler kvinnor ville börja yrkesarbeta. Hur skulle det bli möjligt?

a. Genom att mannen blev mer delaktig i hemarbetet.

b. Att den offentliga barnomsorgen byggdes ut.

c. Genom att p-pillret kom.

9.

1968 var valrörelsen igång och Expressens folkpartistiska ledarsidan menade att den socialdemokratiska regeringen inte gjorde något åt den växande arbetslösheten. På ett år hade den ökat med 7 000. Hur många var arbetslösa i Sverige?

a. 28 650

b. 12 550

c. 37 850

10.

Henrik Berggren skriver att som politisk revolution blev 1968 ett misslyckande. De radikala krafterna hade inte erövrat makten i ett enda land och Sovjet invaderade Tjeckoslovakien. Invasionen ledde till demonstrationer och protester. Hur många deltog i demonstrationen i Sverige?

a. 15 000

b. 50 000

c. 100 000

11.

1968 vann Socialdemokraterna en jordskredsseger, trots vänsterkritiska röster. Hur länge hade de suttit vid makten då?

a. 36 år

b. 28 år

c. 22 år

12.

Socialdemokraterna var ändå lite skraja för FNL-rörelsen inför valet. Därför bildade de Svenska kommittén för Vietnam. Vem utsågs till ordförande?

a. Gunnar Myrdal

b. Sten Andersson

c. Olof Palme

Rätt svar: 1. C, 2. C, 3. B, 4. C, 5. C, 6. A, 7. B, 8. B, 9. A, 10. C, 11. A, 12. A

1-4 rätt: Du var inte född 1968. Elletr var du bara med i vänstern för att det var helt rätt just då?

5-8 rätt: Lite uppdaterad vänster? Eller bara allmänt slug?

9-12 rätt: Grattis, du kan verkligen din historia! Eller har du tjuvläst boken? 

Vinn boken!

Eftersom det är jul och nyår är vi extra generösa och du har chansen att vinna Henrik Berggrens bok 68 (bokförlaget Max Ström) även om du inte hade ett enda rätt i testet. Allt du behöver göra är att svara på frågan; 1968 gjorde ett fotbollslag stor succé genom att som nykomlingar vinna Allsvenskan. Vilket var laget?

a. Öster

b. Degerfors

c. Elfsborg

Mejla ditt svar till red@fib.se eller skicka ett brev/vykort till FiB/Kulturfront, Fraktflygaregatan 18, 128 30 SKARPNÄCK. Senast den 1 januari 2019 vill vi ha ditt svar. Märk mejlet/brevet med 68.

KULTUR

En påskberättelse från Blåkulla och Södermalm!

Mats Parner

Offentlig piskning och dödsdomar av kvinnor som pekades ut som häxor, men även en 13 -årig pojke hängdes på Hötorget i Stockholm. Mats Parner skriver om Blåkulla, häxjakten och 1600-tals rättvisan. 

KULTUR

När ska blodlösa DN få en ny Olof Lagercrantz?

Mats Parner

Idag tisdag är det precis 100 år sedan Rosa L bragtes om livet av representanter för de kretsar som obetydligt senare slöt sig till den österrikiske korpralen A Hitler. FiB/Kulturfronts Mats Parner läser en fantastisk essä av Olof Lagercrantz om Rosa Luxemburg, polsk-tysk socialist. 

KULTUR

Alex Schulman far med osanning i nya boken!

Mats Parner

Alex Schulman har gått för långt i den nya boken Bränn alla mina brev anser litteraturkritikern Mats Parner. Han ändrar datum på viktiga händelser så att det blir förtal av avlidna. Och frågan man ställer sig är vad som är sant i boken om hans morfar Sven Stolpe och mormor Karin?