logo

NYHETER

USA förhandlar nu med houthis i Jemen för att få slut på kriget

Ledaren för houthidelegationen Mohammed Abdul-Salam (t h), Jemens utrikesminister Khaled al-Yaman (t v) och FN:s medlare Antonio Guterres, under finalen av fredssamtalen i Stockholm 13 december 2018 [Foto: Reuters]

2019-09-07

USA har tagit kontakt med houthis i Jemen för att försöka få ett slut på kriget. Det meddelar Aljazeera. Det var USA:s vice utrikesminister David Schenker som på ett besök i Saudiarabien berättat det för journalister.

En houthirepresentant vill inte bekräfta vad de förhandlar om, men säger att bara det faktum att Washington nu talar med oss är en seger i sig.

I december 2018 fördes samtal i Stockholm där vår nu avgångna utrikesministern Wallström spelade en liten roll. Resultatet blev magert, men man hade i alla fall mötts till samtal.

I maj i år beskyllde Jemens internationellt erkände president Abd-Rabbu Mansour Hadi FN:s representant Martin Griffith för att smygförhandla med houthierna. Läget var då helt låst.

Men så i förra veckan rapporterade Wall Street Journal att Washington nu försökte övertyga också Saudiarabien att delta i hemliga samtal med houthiledare i Oman för att möjligen uppnå en fredsöverenskommelse.

Det rör alltså på sig. Det verkar nu alltmer uppenbart att USA vill dra sig tillbaka. Man måste se om sitt eget allt mer vacklande imperium.

Knut Lindelöf (webbredaktör)

Knut Lindelöf (webbredaktör)

NYHETER

Klokt av Margot Wallström att avgå nu

Nu avgår den socialdemokratiske utrikesministern Margot Wallström. Av familjeskäl säger hon. Sådana skäl kan förstås finnas. Men de är knappast avgörande. Dessa skäl är dock passande att lyfta fram och fungerar skonsamt för alla inblandade parter.

NYHETER

Margot Wallströms demokratioffeniv

På regeringens hemsida gick utrikesminister Margot Wallström den 23 augusti ut med en debattartikel till stöd för Litauen i samband "trettioårsjubiléet av 'den baltiska vägen'". Hon skriver bl a förlande...