logo

DEBATT

Vad kommer sen?

2019-09-09

Strax efter att Margot Wallström tillkännagivit misslyckandet att få regering och riksdag att godkänna FN-konventionen mot kärnvapen avgick hon. Låt oss nu bortse från hennes bisarra feministiska utrikespolitik. En som gillade feministisk utrikespolitik var ju USA:s före detta utrikesminister Madame Albright – efter att ha genomfört USA:s handelsembargo mot Irak som bidrog till ca en halv miljon barns död – varav åtminstone hälften var av kvinnligt kön.

Visst fanns det några markeringar av självständighet hos Margot Wallström, till exempel det formella accepterandet av Palestina som en egen stat. Men i det stora hela accepterade hon att låta Sverige ställa in sig i kön av jasägare till USA:s utrikespolitik. Med en ny utrikesminister är risken stor för mer av ”Följa John-lekar” efter John, det vill säga USA. Den ökade Nato-anpassningen får Sverige att likna Sydkorea. Inga-Britt Ahlenius, min f d chef för Riksrevisionsverket och senare chef för FN:s internrevision tog bladet från mun om FN:s generalsekreterare Bank I-moon och Sydkorea på en stor konferens för bland annat internrevisorer för ett år sedan. Hon förklarade att USA ville ha en mer följsam
generalsekreterare i FN än Kofi Annan och föreslog därför den sydkoreanske f d utrikesministern Bank I-moon och lade till: ”Och alla vet ju att Sydkorea inte har någon egen utrikespolitik utan bara USA:s egen.” Det är just det ödet som väntar en svensk utrikesminister framöver om man ska fortsätta USA-anpasningen.

Torbjörn Wikland

DEBATT

Sverige förstastyrka i Nato?

Sören Sommelius

Baltops 2019 – så hette sommarens jättelika militärövning som pågick i södra Östersjön i juni. Det var den 47:e i ordningen av Baltic Operations. Ledd av USA, Natodominerad, riktad mot Ryssland och med Sverige som synnerligen aktiv part. Men i Sverige handlade det främst om en speciell del av övningen, JEF. Joint Expeditionary Force, en brittiskledd snabbinsatsstyrka där Sverige har en viktig roll. Men vad har vårt land med JEF att göra? FiB/Ks Sören Sommelius ställer frågan.

DEBATT

Olagliga sanktioner mot Iran

Peo Österholm

USA-Iran – vad beror konflikten på? Konflikten? Men det är ingen konflikt, lika lite som Israel-Palestina är en ”konflikt”. Det handlar i stället om utpressning, hot, ensidiga övergrepp, olagliga sanktioner. Om en regim torterar en politisk fånge – är det en ”konflikt”?

DEBATT

Sarajevo-listan och fredsbomberna över Balkan

Mats Parner

Den 32-årige serben och tvåbarnsfadern Novak Djokovic är en av världens främsta tennisspelare med 15 vunna Grand Slam-titlar. Björn Borg erövrade 11, även det imponerande, dock vid en tid med klart beskedligare konkurrens.