logo

DEBATT

Wallströms lögnaktiga svar!

2019-03-13

Utrikesminister Margot Wallströms uttalande om krisen i Venezuela är inte bara slirigt. Det är direkt lögnaktigt!

Den 23 januari utropade ordföranden i Venezuelas nationalförsamling, Juan Guaidó, sig själv till landets interimistiske president. Bara några timmar senare ”erkändes” han av Washington som Venezuelas ”rättmätige” president, och ett antal latinamerikanska och andra länder följde patrull, däribland Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Sverige höll fast vid den folkrättsliga principen att endast erkänna stater, inte personer, men av EU:s 28 medlemsländer uttalade tolv sitt stöd för kuppmakaren, däribland Sverige. Utrikesminister Margot Wallström förklarade:

”… Sverige stödjer och betraktar Juan Guaidó som Nationalförsamlingens ordförande och, inom ramen för den venezolanska konstitutionen, hans strävanden att utöva rollen som ad interimspresident, vilken nu har till uppgift att utlysa nyval. Sveriges hållning, som bygger på långvarig praxis, är att vi inte erkänner regeringar utan stater, med tillämpning av folkrättens principer.”

Det uttalandet är inte bara slirigt, utan direkt lögnaktigt. I Venezuelas konstitution finns ingenting som ger Nationalförsamlingens ordförande rätt att ta över rollen som president eller att utlysa nyval. Nicholas Maduro omvaldes till president i Venezuela söndagen den 20 maj 2018. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67 procent). Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Juan Guaidó kandiderade inte, utan uppmanade till bojkott. Internationella valobservatörer konstaterade enstämmigt att valet gick korrekt demokratiskt till.

Konstitutionen ger inte Nationalförsamlingen rätt att avsätta presidenten eller utlysa nyval, däremot har presidenten rätt att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Guaidó har uppmanat omvärlden till sanktioner mot Venezuela och militär intervention.

Storbritannien har beslagtagit Venezuelas guldreserv, som var deponerad i Bank of England.

Christer Lundgren

DEBATT

Sverige förstastyrka i Nato?

Sören Sommelius

Baltops 2019 – så hette sommarens jättelika militärövning som pågick i södra Östersjön i juni. Det var den 47:e i ordningen av Baltic Operations. Ledd av USA, Natodominerad, riktad mot Ryssland och med Sverige som synnerligen aktiv part. Men i Sverige handlade det främst om en speciell del av övningen, JEF. Joint Expeditionary Force, en brittiskledd snabbinsatsstyrka där Sverige har en viktig roll. Men vad har vårt land med JEF att göra? FiB/Ks Sören Sommelius ställer frågan.

DEBATT

Olagliga sanktioner mot Iran

Peo Österholm

USA-Iran – vad beror konflikten på? Konflikten? Men det är ingen konflikt, lika lite som Israel-Palestina är en ”konflikt”. Det handlar i stället om utpressning, hot, ensidiga övergrepp, olagliga sanktioner. Om en regim torterar en politisk fånge – är det en ”konflikt”?

DEBATT

Sarajevo-listan och fredsbomberna över Balkan

Mats Parner

Den 32-årige serben och tvåbarnsfadern Novak Djokovic är en av världens främsta tennisspelare med 15 vunna Grand Slam-titlar. Björn Borg erövrade 11, även det imponerande, dock vid en tid med klart beskedligare konkurrens.

DEBATT

Kerstin Käll svarar Britta Ring!

Kerstin Käll

Britta Ring har kommenterat intervjun med mig i nr 5/2019 av FIB/K. Hon vänder sig mot att jag är motståndare till legalisering av cannabis och argumenterar mot målsättningen ”Ett narkotikafritt samhälle”.