Att hyra en flickvän

0
1428
Lisa Pehrsdotter är redaktör för Folket i Bild/Kulturfront och tycker att det är helt obegripligt att människor idag, på 2000-talet, fortfarande kan påstå att prostitution är världens äldsta yrke och därför helt rimligt.
Artikeln publicerad i FiB/K nr 1-2021

Under en helg i höstas registerade sig 808 svenska män för möjligheten att hyra en flickvän på sajten hyrflickvän.se. Var sjätte sökte efter minderåriga tjejer.

Det handlar om det som brukar kallas sugardating. Män, inte sällan äldre, erbjuder tjejer olika gåvor och i vissa fall pengar i ersättning för att hon håller honom sällskap. Ofta handlar det om sex och olika sexuella handlingar. Ett överenskommet utbyte av varor och tjänster, kan tyckas. Men nej. Kort sagt handlar det om prostitution, om än förpackat i något slags glammigt omslag. Att köpa tillgång till en annan människas kropp, om än med en present istället för reda pengar, är prostitution enligt sexköpslagens definition.

Sajten hyrflickvän.se var nu ingen riktig sugardatingförmedling. Det är istället en kampanjsida där man nu kan hitta information om undersökningen som gjordes den där helgen i mitten av oktober och om fenomenet sugardating. Där står bland annat att sugardating är ett av de vanligaste sätten för unga att lockas in i prostitution. En kurator på en gymnasieskola berättar för mig att de är oroliga. De vet inte hur vanligt sugardating är bland eleverna, men de hör att det pratas. När skolundervisningen bedrivs på distans under pandemin ökar möjligheten att tillbringa mer tid på internet. Och det som verkar som en chans att tjäna lite extrapengar eller få den där dyra hårfönen, riskerar alltså att leda vidare in i prostitution.På ytan kan det verka som att det inte är så farligt. Det kan rentav framstå som “empower-ment”, frigörelse och ett sätt för tjejer att tjäna egna pengar, som Johanna Blom konstaterar i sin essä om sajten Onlyfans på sidorna 18-21 i detta nummer. Där kan man registrera sig och visa bilder och filmer mot betalning, och även om det kan handla om vad som helst, är större delen av innehållet tjejer som visar lättklädda eller rent pornografiska bilder av sig själva.

Men i mina ögon är det fenomen på samma skala i en värld där kommersialismen och patriarkatet går hand i hand och exploaterar tjejer och kvinnor, ibland på de mest avskyvärda vis.

808 män kan tyckas vara få. Men det är ändå 808 män för mycket.

ANNONS