Bilden: FYRA SYSTRAR FRÅN BYXELKROK

2
1411

Bilden är tagen runt 1925. Flickorna ser inte ut att vara i en ateljé, de är inte uppklädda, de har vardagskläder och är hemma. Kanske är bilden tagen av en kringvandrande fotograf. Den minsta flickan som står på stolen är min mamma Lisa, född 1920. Framför henne, på armstödet, sitter moster Maja, född 1917. Två storasystrar, moster Elsa, född 1907 och moster Lilly 1909. Det fanns en storebror också, morbror Artur, född 1905, men han har gett sig av till Amerika.

Föräldrarna, Karolina och Martin, hade som så många andra ölänningar utvandrat till Amerika i början av 1900-talet, de gifte sig i Brooklyn 1904. De kom tillbaka 1909 med två barn och ett tredje på väg. Martin återvände för att arbeta ihop pengar till att köpa en tomt och bygga ett hus och lämnade Karolina ensam med de tre små barnen. Allihop bodde i en liten stuga hos Karolinas mamma som var änka tills Martin kom tillbaka, fem år senare.

Lilly följde efter Artur till Amerika i början av 1930-talet men dog efter ett par år, av kräf-tan, som man sa. Artur gifte sig i Amerika och fick en dotter. Hans hustru dog, också hon i kräftan. Artur återvände till Byxelkrok med sin lilla dotter och lämnade henne hos Martin och Karolina. Maja och Lisa drog så småning-om till Stockholm. Elsa var den enda av syskonen som stannade kvar på Öland.

Pia Karlsson


Bilden och texten publicerad i FiB/K 2-2021
ANNONS

2 KOMMENTARER

 1. Oj vilken fin bild av fyra systrar. (Jag har en liknande vardagsbild på min mamma och några av hennes syskon när de var barn.)
  Och så fanns det en storebror som redan bodde i Amerika. Och sen kom han hem med en dotter som fick bo hos din mormor och morfar. Liksom din mamma, moster och din mormor fick bo hos mormors mor när pappa Martin åkte tillbaka till Amerika. Så inalles fostrade Martin och Karolina fem flickor och en pojke. Sedan restes det fram och tillbaka över Atlanten. Och sedan flyttade din mamma från Öland till Stockholm. Blir det så?

  Så kunde alltså en kärnfamilj se ut under tidigt 1900-tal. Pia, hur mycket Amerika fanns i din mamma? Hon bodde ju aldrig själv där, men landet i väster måste ju ständigt ha varit aktuellt för din öländska familj.

  Tack för din fina bild och berättelse. Spännande och historiskt intressant.

 2. En perfekt bild med text att publiceras i Folket i Bild/Kulturfront!

  Den ger en historisk återblick, väcker tankar om sociala förhållanden, folks ekonomi, allmänna levnadsvillkor, och, som här, emigrantöden i ett inte alltför avlägset Sverige. Den ger en förankring bakåt i tiden, en regelrätt
  historielektion.

  Dylika bilder borde införas som ett regelbundet eller rentav stående inslag i tidningen.

  En eloge till Pia Karlsson för hennes bild med text!

  P.S. Är det inte finkläderna systrarna har på bilden? D.S.