Daganteckningar från Luleå

1
882
Luleå Makerspace är en idéell förening för att stödja kreativt arbete i Luleå.

Idag är det torsdagen den 2 juli. Den dagen 1975 dog min far tre veckor innan han skulle fylla 60 år.

Svalare ute +11,2 på Hertsön. Sommaren är slut. Vi går mot höst, vinter och pandemin fortsätter. Det är dags att ta på sig långkalsongerna och ställa in shortsen för i år. Det är ingen idé längre att planera för sommarens odlingar, men väl njuta av de mognande jordgubbarna, klippa gräset och tänka på nästa år.

Min äldste son åkte nyss till jobbet. Folk har saknat mina nyheter från yttervärlden. Jag hade tänkt sluta med Facebook. Det mesta vet ni redan. Jag behöver inte längre skriva om mina resor till stan och de levande människor jag möter.

Varje dag har jag varit på Summer Vibe på Hertsön, som nästa vecka fortsätter på Porsön. Det är sökbart på internet, för de som inte vågar se affischerna på ICA. Det är som ett sommarfritids för barn och ungdomar och har varit väldigt populärt. Jag har varit med och vikt lite origami.

Där har luleamakerspace.se visat hur man arbetar med en tredimensionell skrivare, som blir billigare än man tror med fossilfri plast, samt skrivare som skär ut silhuetter. Du kan själv försöka. Liknande finns på stadsbiblioteket. Dagligen är det, basket, hur du med vindens hjälp gör stora såpbubblor. Kyrkan är där, du kan rita måla, du har kunnat fotografera, lära dig streetdance, det finns en musikstudio.

De som ansvarar är ungdomar från Rädda Barnen. Det händer alltid något nytt och man träffar trevliga människor.

Andra har skrivit om att man kan skaffa sig en tagg till Biblioteket, för att komma in när som helst. Det har jag haft i en månad minst, men går inte dit varje dag. Där lånade jag den fascinerande boken nedan med följande baksidestext:

”Berlin. 20 februari 1933: I riksdagshuset sammanträder i hemlighet Adolf Hitler med industriledare för bland andra Opel, BASF och Siemens. Syftet är att försäkra sig om näringslivets lojalitet i händelse av ett nazistiskt maktövertagande. I denna levande och spännande berättelse, fylld av glödande patos, varnar Éric Vuillard för den blinda lydnaden.” (Lind & Co, 2019)

Den är skrämmande med sina 123 lättlästa sidor eftersom den väcker tankar på liknande möten idag, där makthavare manipulerar vår framtid.

ANNONS

1 KOMMENTAR

  1. Bror är en kämpe, en aktivist som verkar ha en stålmans energi. Jag beundrar honom storligen!