De dödas dag

0
1010

De dödas dag högtidlighålls 2 november i Mexiko alltsedan sammanstötningarna med de spanska erövrarna i Amerika på 1500-talet. Det är fortfarande en levande högtidsdag i hela Mexiko och i hemmen, företag och offentliga inrättningar byggs altare med traditionella symboler och kanske porträtt på släktingar eller allmänt kända personer, till åminnelse. Altarna kan vara enkla eller storslagen konst, alltid unika. Folk håller fest på gravarna.

De dödas dag firas inte bara i Mexico, utan även på The National Museum of Mexican Art i Chicago där FiB/K:s nye amerikanske satirtecknare Eric Garcia också ställer ut, bland många andra, både från Mexiko och olika delar av USA.En av utställningsdagarna ägnas åt de 22 som tragiskt förlorade livet i El Paso i Texas där mexikaner och immigranter blev måltavlor i en massaker, ett hatbrott, i augusti i år.

President Trump flög in med sitt presidentplan till El Paso för ett solidaritetsbesök. Men efter bara två timmar drog han vidare; han hade mötts av demonstrationer och hann visa upp sin egen rasism: Han försökte förlöjliga den lokale förre demokratiske kongressledamoten och presidentkandidaten till nästa års presidentval, Beto O’Rourke. Trump sa: ”Beto (falskt latinamerikanskt namn, fast han är av anglo-ursprung) O’Rourke som besvärade sig över mitt förra besök i den stora delstaten Texas och som är ännu mer besvärad av sitt 1-procentsstöd i primärvalens opinionsundersökningar bör respektera offren och polismakten – och hålla tyst.”

ANNONS