Den borttagna tavlan i Järfälla

Pensionärernas riksorganisations (PRO) avdelning i Barkarby-Skälby har skickat följande skrivelse till Järfälla kommun angående borttagandet av tavlan "I Amelins anda" av Lenny Clarhäll.

1
1310
Det borttagna tavlan ”I Amelins anda” av Lenny Clarhäll

Till:
Kommunstyrelsen
Kultur-demokrati och fritidsnämnden

På begäran av Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) har tavlan, en trärelief, ”I Amelins anda” plockats ner från den sal där kommunfullmäktige sammanträder. Tavlan inköptes 1981 när den berömde konstnären Albin Amelins tavla stals och betalades med försäkringspengar.

Konstnären Lenny Clarhäll fick uppdraget att göra den målning som skulle ersätta Amelins tavla.

Emma Feldman anser att tavlan är ”odemokratisk”. Vi fattar ”demokratiska beslut” och ska inte ha ”antidemokratiska värderingar” i denna sal.

PRO Barkarby-Skälby protesterar mot detta beslut, som vi uppfattar som ren censur, trångsynt och föga demokratiskt. Vi vill att tavlan återfår sin plats i fullmäktigerummet.

Tavlan skildrar svensk arbetarklass, vars betydelse inte kan underskattas i kampen för demokratiska och fackliga fri-och rättigheter i Sverige och vars arbete är nödvändigt för produktionen.

I en liten detalj på tavlan finns Kapitalet av Karl Marx. Kapitalet studeras som ett viktigt verk på samhällsvetenskapliga institutioner över hela världen och har haft stor betydelse för studier av samhälle och ekonomi.

Tavlan har nu placerats i ”kommunens konstsamling”. Var finns den och var kan vi se den?

PRO Barkarby–Skälby vill att tavlan ”I Amelins anda” återfår sin plats i kommunfullmäktigerummet!

Barkarby 3 oktober 2019
PRO Barkarby-Skälby
För styrelsen
Sigyn Meder

ANNONS

1 KOMMENTAR

  1. Att försvara yttrande- och tryckfriheten är alltid rätt! Något som föreningens medlemmar och ledning borde ta sig en ordentlig funderare på!