En lysande konstnär för en folkets kultur

Peter Dahl gick bort den 17 maj 2019, 85 år gammal. Han var en nära vän till Folket i Bild/Kulturfront.

0
1084
Peter Dahl. Foto: Eva Wernlid

Peter Dahl gick bort den 17 maj 2019, 85 år gammal. Han var en nära vän till Folket i Bild/Kulturfront. Svenska Dagbladets tillkännagav dock hans död stramt och kortfattat. Det var inte konstigt eftersom han ända sedan 1970 hade gycklat med överheten. Det började med hans målning det året, den s.k. Sibyllatavlan, som genom att illustrera den ytliga radikala sexexplosionen på 60-talet med fingerade bilder på det kungliga hovet som visade upp sina könsorgan. Han kallade tavlan ”Liberalismens genombrott i societen”. Det var en briljant kritik av den dåtida sexliberalismens tvetydighet. Det var nog den egentliga orsaken till att tavlan beslagtogs av polisen även om myndigheterna tvingades lämna tillbaka tavlan ett halvår senare. I efterhand kan vi konstatera att det var ett nästan profetiskt förebud om nyliberalismens härjningar några decennier senare. Även om ”fina” Svenska Dagbladet i dag inte riktigt vill kännas vid upprorsmakaren Peter Dahl så var temat med gyckel av överheten något som han aldrig övergav i sitt konstnärskap.

I FiB/K:s nummer 5 2017 hade vi hans målning från 1969 på första sidan ”Du ska kyssa handen om vi så skall behöva slå ihjäl dig först”. Det var Peter Dahls sätt att beskriva skvallerpressens makt och förljugenhet. I FiB/K nr 5 2018 lyckades vi också för första gången offentliggöra en muralmålning som fanns instängd i Handelshögskolan i Stockholm. Den var beställd av Staffan Burenstam-Linder (då rektor på skolan och senare ordförande för Moderaterna). Jag hade som amanuens i Nationalekonomi det tvivelaktiga nöjet att arbeta tillsammans med honom, då professor i samma ämne. Hans överklassmanér var plågsamma, men han hade en näsa för ekonomiska placeringar. Det var därför han anlitade Peter Dahl, då en konstnär i ropet, för att skapa en målning för att högtidighålla Handelshögskolans 80 årsjubileum 1989. Jag anar att Burenstan-Linder var måttligt förtjust över Peter Dahls drift med Handelshögskolan i målningen, men han behärskade sig antagligen eftersom han förstod att muralmålningen var en god investering (se FiB/K nr 5, 2018 för en djupare kommentar om målningen). Genom Peters hustru Tina Hamrin Dahl fick vi också veta att han blev mycket glad när vi publicerade bilder på hans muralmålning.

Det går inte att nämna Peter Dahl utan att ta med hans fantastiska illustrationer av Bellmans 87 epistlar. Hans strama teckningsliknande målningar av epistlarna har blivit en mycket uppskattad nationalgåva till svenska folket. Det förklarar också varför han fick en kunglig medalj Ilis Quroum.

ANNONS