Frossa i FiB/Kulturfront på biblioteket

3
1188

Nu finns FiB/K:s alla årgångar, ända från provnumret 1971, lätt åtkomliga och sökbara på 30 bibliotek runt om i landet. Eftersom jag var i Stockholm och hade en tidslucka på ett par timmar mellan mina inbokade ärenden traskade jag till KB (Kungliga biblioteket) i Humlegården. Det var inte sommar som på Googles bild som är från renoveringstiden. Dessutom var det ett par plusgrader och man fick hoppa för att undvika leriga pölar.

Det är enkelt och gratis att ta sig in i det allra innersta där tidningsarkivet ruvar. Man måste hänga av sig ytterkläder och man får inte ha väskor med sig in för stöldrisken, men dator i fodral går bra. Sedan tar man hissen fem våningar ner i underjorden, går igenom några tunga glasdörrar och kommer in i det allra heligaste, tidningsrummet.

Man säger sitt ärende till en tjänstvillig person vid expeditionsdisken, som visar en ledig plats vid en dator.

– Det är mycket enkelt, bara skapa ett konto, inga konstigheter, hitta din tidning i listan och sök efter vad du vill, sa hon och visade med några enkla knapptryck. Och vips fick jag upp omslaget på nr 1-1972.

Jag erinrar mig sedan den första riktiga konstdebatt jag förstod mig på. Den fördes i FiB/K på tidigt 70-tal och handlade om huruvida hästar kunde vara blå eller inte i den realistiska konsten. Någon hade i en stort uppslagen artikel hävdat att hästar inte kunde det. Sedan rasade debatten och jag minns hur glad jag blev när de allra flesta med bestämdhet hävdade att visst kan hästar vara blå, de kan ha vilken färg som helst!

Så jag slog in ”blå häst” i sökrutan och återigen ”vips” kom allt upp och jag kunde mer än 40 år senare känna igen tidningsuppslagen och bilderna. Så enkelt och effektivt fungerar sökning i detta enorma material.

Denna resurs är nu en stor tillgång för alla som t ex vill se vad som rörde sig i vänsterrörelsen eller i Sverige och runt om i världen på 70-talet, och hur det speglades i vår tidning med våra paroller. Detta är inte minst viktigt med tanke på de villfarelser som till exempel serien ”Vår tid är nu” ådagalägger. Uppsök nu ditt närmaste bibliotek (som anslutit sig till digitala FiB/K) och frossa i denna mycket omfattande historia.

ANNONS

3 KOMMENTARER

  1. Kul! Fast egentligen skulle du ju inte behöva åka till Stockholm för detta. Det borde gå lika bra på Uppsalas eget stadsbibliotek dit du bara har sisådär 200 meter!

  2. Det är väl utvalda bibliotek som har möjligheten. I alla fall vad FiB uppgett tidigare.

  3. Jo, det är f n ett 30-tal. Det kan bli fler med tiden. I Uppsala finns den på Karolina.