”Hela Borlänge har sett vad vi gör i vår vardag!”

0
2093

120 15-åringars vardag, i lika många bilder, tagna av ungdomarna själva. Det är utställningen Filterfritt. ”Det är som en tidskapsel från hösten 2019 i Borlänge”, säger Lena Lagestam, en av initiativtagarna bakom utställningen.

Text: Lisa Pehrsdotter

Ett par i 70-årsåldern kommer in i utställningsdelen på Borlänge bibliotek. De tittar noga på några av fotografierna som hänger på väggen.
– Visst är det här bilder tagna av högstadieelver? Med deras mobiler? Otroligt, säger mannen och berättar sedan att de rest tre mil enbart för att komma och titta på utställningen.

Henrik Hansson, fotograf och den ena halvan av Borlänge Bildfestival som tagit initiativet till projektet, håller med mannen och pratar en stund.
– Det är så många möten. Det hade inte jag tänkt på innan men det blir många samtal, om allt möjligt, säger Lena Lagestam, som är den andra halvan av Borlänge bildfestival.

Utställningen Filterfritt består av 121 bilder, tagna av niondeklassarna på Maserskolan i Borlänge.
– Det är bilder av vår vardag. Vi har tagit kort utan att använda några filter, förklarar Sahra Ali Jama som går i 9a.
– Det är väldigt intressant att hela Borlänge har sett vad vi gör i vår vardag, säger Felicia Sjöberg i 9f.

Och många har tagit chansen. Utställningen hängde först i en tom butikslokal nere på stan i Borlänge och drygt 3000 personer besökte den då. Nu hänger den på biblioteket och hur besökssiffrorna ser ut där vet man inte än. Men under den korta stund som vi är där kommer ett gäng barn i förskoleåldern och tittar tillsammans med några pedagoger, rusar runt och pekar och pratar. Och så det tillresta paret.

Idén om att göra ett fotoprojekt med skolelever var Henrik Hanssons från början. Han ville dokumentera några skolelevers vardag. Men rätt snart kom han och Lena Lagestam på att det ju vore mycket roligare om eleverna själva tog bilderna.
– Vi tog kontakt med skolan och tänkte att vi skulle göra ett projekt med ett tiotal elever. De nappade – men sa att i så fall skulle det vara alla niondeklassare, säger Lena Lagestam.

”Hela Borlänge har sett vad vi gör i vår vardag!”

”För mig var det viktigt att ha med det dokumentära perspektivet. Det finns ett dokumentärt glapp med dessa tillrättalagda bilder.

Henrik Hansson, fotograf och medarrangör till Borlänge bildfestival om varför projektet är ”filterfritt”.
– Jag är lite kinkig och tycker att man inte ska göra grejer bara för att, utan att det också måste finnas nånting rent pedagogiskt i det och också gärna ett socialt mervärde, säger Helena Hermansson som är SO-lärare på Maserskolan.

Fotoprojektet har gjort att eleverna inte bara har dokumenterat sin vardag utan också haft samtal kring etik och moral kring bilder och bildanvändning och diskuterat hur de bilder vi visar upp på sociala medier inte sällan är fulla av filter och effekter och ofta bara visar den bästa, fina sidan av det som händer, förklarar Helena Hermansson.
– För mig var det viktigt att ha med det dokumentära perspektivet. Det finns ett dokumentärt glapp med dessa tillrättalagda bilder. Nuförtiden kommer man heller inte åt att fotografera i alla miljöer. Jag gjorde ett fotoprojekt på ett arbetslag inne på SSAB och det kunde jag göra för att jag har kontakter där. De berättade att de på 70-talet kunde ha med sig kameror på jobbet. Det går ju inte nu, säger Henrik Hansson.

Sahra Ali Jama och Felicia Sjöberg fotar en hel del med mobilen i vardagen även i vanliga fall, många selfies, och använder mest Snapchat, där man enkelt kan skicka bilder till sina kompisar eller lägga upp dem i sin så kallade story. Men projektet har fått dem att se lite annorlunda på bilderna de tar.
– Jag sparar bilder på ett annat sätt nu, säger Felicia Sjöberg.

Hennes bild på utställningen visar hur hon och några kompisar spelar kort på rasten.
– Det blir inte att man sitter så mycket med mobilen när man är med sina kompisar. Då är man med dem, förklarar Sahra Ali Jama.

Hon finns med på två bilder på utställningen, den ena är en bild på henne och hennes kompis tagen inne på det stora köpcentrat Kupolen.
– Vi är där rätt mycket…, säger hon.

Den andra är en bild på henne när hon sitter på en SO-lektion.
– Jag sitter och skriver och hon som tagit bilden fick idén om att ta den då helt enkelt.

Det är förstås många bilder från skolan. Men också från träningar och hästryggar, mopeder och bussar, på syskon och kompisar. Eleverna har skrivit korta kommentarer till sin bild, för att sätta den i ett sammanhang. Sammantaget ger de 121 bilderna och texterna en mångskiftande, nyanserad bild av vardagen för 15-åringarna på Maserskolan i Borlänge. En vardag som vi som inte finns i den inte sett om det inte vore för utställningen.
– För mig handlar det ytterst om demokrati, att de här ungdomarna får göra sin röst hörd, på riktigt, säger Lena Lagestam och konstaterar att 98 procent av alla bilder som läggs ut på Instagram är det ingen som ser och att det på bara ett par timmar nu tas lika många bilder som det gjordes på hela 80-talet.

Då blir en filterfri utställning något särskilt.
– Det här har varit roligt, säger Sahra Ali Jama.


Skribenten Lisa Pehrsdotter är väldigt förtjust i porträttfunktionen i kameran på sin telefon, men är rätt usel på att ta bilder. Hon är också redaktör för FiB/K.

ANNONS