Karin Sunvisson får årets EWK-pris

2
1515
Karin Sunvisson Bild: Dagens Arbete

Årets EWK-pris går till FiB/K:s formgivare och bildredaktör; satirtecknaren och illustratören Karin Sunvisson.

I EWK-prisjuryns pressmeddelandet skriver man: Likt EWK själv ger Sunvisson betraktaren stort förtroende att uttolka hennes bilder, utan ackompanjerande text. Juryns motivering lyder:

”Med en egensinnig och spännande idé som grund skapar Karin Sunvisson detaljerade och mästerligt utförda teckningar. De visar på djup förståelse för bilders kraft, komplexitet och budskap. Tekniken spänner från blyerts till bilder utförda helt digitalt, och även rörlig bild. Karin har hela tiden drivits av att berätta om och undersöka förutsättningen för satiren som bildgenre och satirtecknarna som aktörer på Tryckfrihetens allra yttersta gränspost. Med det är hon en ambassadör för den livsviktiga bildjournalistik EWK en gång tillhörde.”

EWK-prisjuryns ordförande Torbjörn Österholm säger:

Det är väldigt roligt att ge årets EWK-pris till den mångsidiga och briljanta Karin Sunvisson. Hon har också ett stort engagemang för satirbilden som genre och det är en viktig del när vi utser EWK-pristagare.

Vi i redaktionskommittén är mycket stolta och gratulerar till denna fina utmärkelse. Karin är också en drivande person i FiB/K:s egen satirkanal på nätet; satirarkivet.se. Vi bugar!

Program vid prisutdelningen 16 november kl. 14.00-15.30

  • Helle Klein, Dagens Arbete, introducerar årets EWK-pristagare och pratar om satirens betydelse.
  • Lars Olof Johansson, ordförande EWK-sällskapet, och Margareta van den Bosch delar ut priset.
  • Karin Sunvisson berättar om sitt arbete och sina bilder i ett samtal med Sahar Burhan, konstnär och satirtecknare.
ANNONS

2 KOMMENTARER