”Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka!”

Förläggaren Hesham Bahari har fört en lång kamp med sitt förlag Alhambra för att förmedla litteratur från den arabiska världen till Svenska läsare. Han har nu tvingats flytta verksamheten till Marocko, men fortsätter att efter förmåga ge ut arabisk litteratur på svenska – trots statens kulturråds njugga inställning till verksamheten.

0
1592
Hesham Bahari på Bokmässan i Göteborg 2011
Hesham Bahari på Bokmässan i Göteborg 2011

Samtidigt som Israel bombar 3 arabiska huvudstäder under en och samma dag, Beirut, Damaskus och Bagdad, helt oprovocerat och ostraffat, får en arabisk författare avslag från det svenska kulturrådet. Igen! Det tjugonde eller tjugofemte avslaget, jag har slutat räkna dem. Det handlar om Muhammad Rabies Otared, en dystopi om Kairo år 2026.

Syftet är tydligen att hindra publicering av sekulära arabiska författare när deras röst behövs som mest, (inte minst för de läsare av arabiskt ursprung som kommer att bli allt fler med åren!) Denna kortsynthet bådar illa för Sveriges framtid. Hur skall man förklara en sådan inställning från experters och sakkunnigas sida? Hur förklarar man att Sveriges kulturråd plötsligt efter 30 år av stöd och gott samarbete med Alhambra förlag vänder sig mot oss och kväver oss sakta?Ja, så förhåller det sig idag med yttrandefrihet och demokratiska principer och allmänt intresse för det okända och det främmande i Svedala den 28 augusti 2019 e.Kr. För att inte tala om vår oförytterliga rätt att ifrågasätta dunkla förhållanden i hur världen styrs, vem som tjänar mest på terror, krig och det religiösa bigotteriets spridning. Ifrågasättarna och avslöjarna straffas nu på löpande band. Kungen är inte alls naken, om ni trodde det!

Nu när vi närmar oss den artonde årsdagen för terrorattackerna mot USA 2001 vill jag erkänna att jag är mäkta stolt över varenda rad vi publicerat de sista 34 åren och förhoppningsvis kommer att publicera, med eller utan statligt stöd. Därför är jag tacksam om du som läser detta vill beställa åtminstone en bok om året! Om så sker, då kommer vi att ha råd med ytterligare en utgivning under hösten. Vill ni inte köpa en bok kan ni alltid hjälpa genom att mejla till ert bibliotek och beställa böckerna.

Det blir ytterligare ett par böcker runt nyår och sen nya resor till Marocko under våren 2020. Vi bjuder alla vänner på att vandra sig friska med Alhambra den kommande vintern, bokstavligt talat, i de sydmarockanska bygderna.

Fysiska böcker från Alhambra kommer att finnas tillgängliga i handeln under 2020 också, och planer finns på att producera några av våra klassiker som e-böcker. Det är våra läsare som ser till att vi finns kvar och kan kämpa vidare mot denna maktfullkomlighet som vissa av statens representanter utövar mot det fria ordet.

Låt oss bevisa än en gång att krig inte är fred, slaveri inte är frihet, okunnighet inte är styrka, och att statlig censur inte är kultur!

Hesham Bahari
förläggare på Alhambra förlag

ANNONS