Kulturtidning blev herrtidning

0
26241

Jämshögs folkhögskola

I Sydöstran står den 4 mars ett reportage om ett evenemang på Jämshögs folkhögskola i samarbete med författarcentrum syd. Där ska berättas bland annat om Einar Ebe som…

”… växte upp i Olofström. Som 17-åring blev han sekreterare i Metallavdelningen. Det var också han som inledde ett folkrörelsearbete i Olofström och Sverige.”

Bokhandlare Johnny Karlsson berättar:
– Han blev headhuntad till Stockholm, han jobbade fackligt och höga gubbar la väl märke till att han både kunde tala och skriva om saker …

Vidare läser vi i reportaget:

”Det rådde tuffa tider, 30-talet plågades av lågkonjunktur. Einar Ebe kom till Stockholm. Folket i Bild startade 1934 och året efter blev Einar Ebe dess organisationschef och senare förlagsdirektör.
– Han är legendarisk som skapare av Folket i Bild:s bokklubb, till vardags kallade FiB-böckerna, säger bokhandlare Johnny Karlsson.

En folkrörelse hade dragit i gång. FiB satsade på att vända sig till den mindre läsvana publiken med väl illustrerade noveller och följetonger av framför allt svenska arbetarförfattare och folklivsskildrare. Från 40-talet fram till i början av 60-talet gav man ut 188 titlar med bland annat böcker skrivna av Sven Edvin Salje. Som mest hade man 6.000 bokombud ute på Sveriges arbetsplatser.
– När arbetarna fått sin lön och skulle betala sin avgift till facket som skedde kontant passade man också på att erbjuda att köpa en bok. Bra böcker till skillnad från kiosklitteratur och annan skit, berättar Johnny Karlsson.

Enstaka titlar gick i över 100.000 exemplar och sammanlagt såldes runt tolv miljoner böcker.
– Bonniers knyckte konceptet och startade Bonniers folkbibliotek.

FiB gav också ut en veckotidning mellan 1934 och 1962, grundad av Karl Kilbom. Han skapade ett alternativ under parollen: ”För arbetets ära, bildning och förströelse – mot dårlig smak, fjäsk och divakult”.
– FiB var en viktig kulturtidning. Den såldes till förlaget Åhlén och Åkerlund, ett förlag ägt av Bonniers. De lovade att andemening skulle bevaras, säger Johnny och fortsätter:
– Det löftet försvann rent ut i tomma intet. Tidningen blev till en mindre smickrande herrtidning, FiB aktuellt.

Folkhögskolorna gör ett viktigt arbete ute i våra bygder.

Tack för tipset Ulf Bjerén!

ANNONS