Minnesord över Gösta Ågren

1
1289
Gösta Ågren 1968 (Foto Wikipedia)

När Gösta Ågren hade doktorerat på Dan Andersson firades han av några radikala vänner i Vasa. Någon i kretsen föreslog att han nu skulle kallas ”folkdoktor för det finlandssvenska folket”.

Gösta Ågren var den yngsta i en syskonskara som växte upp i stor fattigdom i en svenskspråkig miljö i Lippjärv, Österbotten. Fadern var torpare/skogsarbetare. Modern läste de svenska arbetarförfattarna och hade Harry Martinsons Nässlorna blomma som sin favorit.

Flera i syskonskaran ägnade sig åt kroppsarbete och författarskap. Man rörde sig mellan Finland, Sverige, Amerika som brukligt är i Österbotten. Gösta Ågren (-36) var ”den som lyckades”. Samtliga syskon fick ”kommunismen och pascifismen” med modersmjölken. Efter utflykter till Helsingfors och Stockholm etaberade sig Gösta Ågren som mycket engagerad poet i Lippjärv där.han värnade modersmålet. Han har fått både Finlandiapriset och Svenska Akademins Finlandspris. Alltid på den lilla människans sida. Illusionslös. ”Oroa dig inte, det ordnar sig aldrig”. Han avled 24/6.

Rolf Karlman

ANNONS

1 KOMMENTAR

  1. Ur Gösta Ågrens utgåva memorerar jag Dan Anderssons dikter.

    För två minuter sen kom vi in från bastun genom vintermörkret (jag bor på andra sidan jordklotet);
    i bastun sjöng jag ”Benkvarnen”
    och ”Julvisa i Finnmarken”
    – medan e-elden falnar och dör.