Nordisk klinkteknik vid båtbyggande nomineras till Unescos lista för immateriellt kulturarv

0
875

Klinkbyggd båt (Foto: Wikipedia)

Ett förnuftigt regeringsbeslut. Tack Amanda Lind!

Regeringarna i de nordiska länderna lämnade den 24 mars ett gemensamt förslag till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Det gäller klinkbåtstraditionen, alltså tekniken att bygga båtar med klinktekniken. Besked om att upptas på listan kommer i december 2021.

Att bygga båtar i klinkteknik är en nordisk skeppsbyggnadstradition som härstammar från vikingatiden. Med konstruktion i klink menas att borden i skrovet överlappar varandra och att de fogats samman längs den överlappande kanten (den så kallade lanningen). Klinktekniken används i dag framförallt när det gäller byggnation av mindre båtar som ekor, snipor och jullar.

Det är genomgående de ideellt engagerade som tagit initiativet till nomineringen, något som vi på Sjöhistoriska museet glatt oss åt. Tittar man på det levande maritima kulturarv som finns i form av de k-märkta fritidsbåtarna så finns det runt 20 båtar som är byggda i klinkteknik, säger Fredrik Blomqvist intendent på Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.

Nabben II (Foto: Sjöhistoriska muséet)

– Nomineringen är resultatet av flera års engagemang från ideella krafter i de nordiska länderna och det visar verkligen på civilsamhällets avgörande roll för att det immateriella kulturarvet ska leva vidare till kommande generationer, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Bland de k-märkta fritidsbåtarna finns långedragsjullarna Nabben II och Ella-Stina byggda på Orust respektive Säffle, motorseglaren Carola byggd i Holmsund utanför Umeå och campingbåten Hillmarina byggd i Söderköping. Här finns även stjärnbåtarna Gudingen och Jazzmuss byggda i Nacka respektive Orust. En klassisk båttyp som också är klinkbyggd är kosterbåten – där k-märkta Aura och Tärnungen, båda byggda på Orust, är bra exempel.

– Man kan av byggorterna konstatera att de mindre varven runt hela landet byggt båtar i denna teknik. Bara för de k-märkta båtarna finns exempel från bohuslänska Strömstad via Orust, Ronneby, Roslagen ända upp till Holmsund i Västerbotten, säger Fredrik Blomqvist.

Det finns även exempel på nybyggen av större skutor i denna enkla men geniala teknik, till exempel vedjakten Sofia Linnéa i Roslagens Österåker eller piggskutan Kajsa-Lisa I Stockholm.

ANNONS