Oxdans och stångstörtning

3
3150
Mattias Karlsson dansar oxdans och störtar stång

Sex sidor i Svenska Dagbladet om Sverigedemokraternas kulturpolitik
(5/7)
. Äntligen får vi veta hur deras kulturpolitik ser ut! I konkreta termer.
Jag har länge undrat.

Sex sidor? Jag räknar dem en gång till. Faktiskt sant. I fokus står partiets
kulturtalesman Mattias Karlsson. Jag börjar läsa och får inledningsvis veta att han driver en ”tankesmedja”Oikos. Det är grekiska och betyder Hem och Familj. Ja, där har vi inriktningen. Få se nu då vad riktig nationell och
konservativ kultur innebär?

Inledningsvis på de sex sidorna bollas det med konservativa tänkare – gamle Edmund Burke och en ny tänkare som heter Roger Scruton. SD:s kultursyn lyfts upp på en högre filosofisk nivå! Spännande.

Oikos drivs av Mattias Karlsson själv. Han är försvarare, mittfältsstrateg och anfallare i en och samma person. En enmanstankesmedja. Man bollar idéerna mellan sig själv? Han vill ”uppvärdera den västerländska civilisationen och identiteten”. ”Det handlar om arvet från Atén, Rom, Jerusalem och upplysningen. Det kan komma att stärkas framöver”, säger Karlsson.

Så kom loss nu då, vad innebär den nya konservativa idépolitiken i konkreta termer?

Vi får vänta till sidan fyra innan det sexsidiga reportagets enda konkreta idé om vad vi kommer att få syssla med i framtiden dyker upp: OXDANS. Inte precis sprunget ur Atén, Jerusalem eller upplysningen. Men kul företeelse. Visst! Men låter det ändå inte lite futtigt? Tankesmedjan fyller dock på med ytterligare en framtida kulturföreteelse: STÅNGSTÖRTNING.

Karlsson framför dock en åsikt som når kulturfilosofisk verkshöjd. Han säger att kulturen är viktigare än politiken. Det är kulturen som styr. ”Jag är av uppfattningen att politiken ligger nedströms från kulturen.” Det är tankegångar som tidigare framförts av den marxistiske filosofen Antonio Gramsci. (Har Karlsson studerat honom?)

Kanske är felet Svenska Dagbladets som på sex helsidor inte lyckats få fram fler aspekter på SD:s konservativa kulturpolitik. Tills vidare får vi öva på oxdans och stångstörtning.

ANNONS

3 KOMMENTARER

 1. Sedan mer än 80 år har Stångaspelen arrangerats första helgen i juli med hundratals deltagare och stor publik, många med medhavd dricku (lokal variant av mjöd). Där idkas ett antal av de gutniska nationalsporterna. Bl a varpa, fram- och bakpärk (uråldriga varianter/föregångare till cricket), rövkrok (som jag var rätt bra på för 40 år sedan), dra hank – och stångstörtning med en drygt 4 meter lång och 25 kg tung stock. Världsrekordet från mitten av 80-talet är 9,56 meter. Samtliga dessa sporter har hundratals år på nacken, troligen åtminstone sedan medeltiden enligt forskarna på Gotlands Fornsal. Med undantag för varpa, utövas de uteslutande på Gotland. Tillhör således knappast ”Det Svenska Kulturarvet”, utan det Gutniska. Mattias Karlsson kan således ta sig där ryggen byter namn. Bara att konstatera: Noll koll!

 2. Tja, Hans, eller också är det, som Peo anar, SvD:s journalister som kan stoppa upp sina insatser därbak. Nu går det ju lätt att kolla hur det är; SD har nämligen ett kulturpolitiskt program och dessutom en talesperson i kulturpolitiska frågor. Han heter Aron Emilsson och har givit många intervjuer. Dessutom har flera andra medier (bl a Arbetet 2019-12-10 och Dagens Arena 2018-11-08) granskat SD:s kulturpolitik.

  Inför förra riksdagsvalet för två år sedan saxade SVT (2018-06-19) ur programmet:

  ”Kulturpolitiska förslag:
  Främja kulturarvsvårdande insatser och stödja projekt som syftar till kulturarvets och den nationella identitetens bevarande, stärkande och levandegörande.

  Utveckla nya datorspel som hämtar inspiration och tillvaratar den nordiska och svenska mytologin.

  Filmstöd till kulturarvsfilm – ett mål bör vara att levandegöra det svenska kulturarvet, inte enbart genom restaurering av gamla svenska filmer, utan även genom filmatiseringar som utspelar sig i historiska svenska miljöer.

  Samtidskulturen ska i något högre utsträckning än idag stimuleras att stå på egna ben.
  Stöd till organisationer som baseras på kön eller etnicitet dras in.

  15 miljoner kronor för utökade satsningar på tillgänglighetsanpassning av ickestatliga kulturlokaler.

  Arbeta fram och marknadsföra en nationell kulturkanon.”

  Men vi kanske ska se det hela som SD:s variant av gammal ”hederlig” kulturimperialism. Genom att resolut lägga beslag på det gutniska kulturarvet kanske vi äntligen kan förvandla gutarna till svenskar. Finns det, likt i folkmusikrörelsen för några år sedan när SD sökte säte och stämma där, en motståndsrörelse ute på den till Sverige hörande stora ön i Östersjön?

 3. Lite mer folkupplysning ”Det forntida grekiska ordet oikos ( forntida grekiska : οἶκος , flertal: οἶκοι ; Engelska prefix: eko- för ekologi och ekonomi ) avser tre relaterade, men distinkta begrepp: familjen, familjens egendom och huset. Dess betydelse förskjuts även inom texter, vilket kan leda till förvirring.” skriver Wikipedia.

  Humor kan vara svårt och ironi är jättesvårt och kan slå helt fel, men Peos hantering av dessa bägge grepp är helt i min smak.