Representerar ormen i lustgården frestelsen?

5
1285
Raphael 1649, Gravyr från Vaticanen. Adam och Eva drivs ut från Edens lustgård

För 1000-tals år sen vandrade människor österut, för att möta Columbus när de seglade västerut för att undersöka om jorden var rund. 1988 bodde jag i Kangosfors och var redaktör för den tornedalsfinska tidskriften Met. En vän som var aktiv i Pingstkyrkan skrev en artikel, med bland annat följande:

”Många tror inte på att Adam och Eva varit de första människorna. De tror att människorna funnits på jorden i miljoner år. Det är väl vad som ryms i det mänskliga tänkandet (kunskapsträdet som människorna inte fick äta av), tänkandet som utesluter övernaturliga ingripanden och bara accepterar det som människor kan räkna ut med sin intelligens. För min del verkar Guds ord mycket mer tillförlitligt, om man ser på verkligheten. Både Nord – och Sydamerika till exempel var så gott som tomma på människor för bara 500 år sedan.”…

Vi var vänner. Hon var några år yngre än jag var. Vi diskuterade allt mellan himmel och jord. Det var frågor om tro och vetande. Jag skrev ett svar. Jag vet inte vad hon tänker nu 32 år senare.


När jag läste Lasse Bergs böcker Gryning över Kalahari – Hur människan blev människa (2005) m fl följde jag intresserad människans ursprung och uttåg ur Afrika, hur de vandrade mot soluppgången och mötte ett oändligt hav, följde landremsan norrut och upptäckte land bortom det som senare kallades Röda havet.

Nyfikenheten drev dem vidare. Det var en lång vandring och människorna sökte sig fram över alla kontinenter och till slut även över det som senare kom att kallas Berings sund till det som senare fick namnet Alaska. Jag tänkte inget på om istiden fanns även där eller om de paddlade kanot.

Efter denna långa vandring kunde människorna slutligen 1492 stå som en mottagningskommitté och ta emot Christofer Columbus och hans sjömän från den ”gamla världen” när han trodde sig ha upptäckt sjövägen till Indien.

Hela denna historia har vi alla lärt oss genom skolan. Var allt detta ”fejk news”? Fanns det ens människor i Amerika? Förekom det ens folkutrotning? Vad har skolans lärare lurat i oss?


Har du läst Jared Diamonds bok ”Vete, vapen & virus” (utgiven på engelska 1997, på svenska 2006.) Om inte, så gör det! Även om författaren vet att jorden är äldre, skriver han om 13.000 år av mänsklighetens historia från det de var jägare/samlare, blev matproducenter, för att sen skapa nya samhällen, som bland annat utplånade människor med vapen och virus. Det är en enorm exposé av kunskaper och forskning, som jag inte haft en aning om.


För övrigt anser jag det är intressant, att diskutera bibelns texter. Min vän från 1988 inledde sin artikel med orden:

”Bibeln beskriver bara sådant som har andlig betydelse, därför får vi aldrig förklarat de fysiska förloppen.”

Jag vet inte riktigt vad ormen i lustgården är symbol för. Är det frestelsen? Något människorna sedan blev rädda för? Jag tror Guds budskap är att människan själv kan tillägna sig all kunskap. Jag tror Adam och Eva blev nyfikna på det intressanta ”fysiska förloppet”, som Bibeln gömde under fikonlöv för att människan själv skulle titta efter; och att all pedagogik ska utgå från nyfikenhet.

ANNONS

5 KOMMENTARER

 1. Bror, jag kan inte låta bli att försöka komplettera dina kunskaper om Bibelns skapelseberättelse. Den är formulerad av ett segrande patriarkat med asiatiskt ursprung för så där 5000 år sedan. En manlig Gud skapar i livets morgon universum och allt som där finns. Kvinnan skapar han ur den första människans/mannens revben. Allt var gott tills urmodern Eva lyssnade till frestaren ormen och olovandes åt av kunskapens träd – som gav henne förstånd (!) – och förde därmed synden till världen och blev skuld till att hon och Adam och alla vi andra drevs ut ur paradisets lustgård och aldrig får återvända dit.

  Evas döttrar bestraffas för detta än idag: ”Jag skall låta dig utstå mycken vedermöda när du blir havande; med smärta skall du föda dina barn. Men till din man skall din åtrå vara, och han skall råda över dig.”

  Men före den manlige tillverkarens tid, före det vi kallar religionernas gryningstid, härskade en annan ordning. Då var bilden av gud en kvinna, modergudinnan. Det finns forskning om tider när kvinnorna hade makt och inflytande, även om det inte handlade om rent matriarkat. Det finns mängder av bevis på dyrkande av den stora modern och fruktbarhetsgudinnor med svällande magar och dignande bröst från Sumer, Babylonien, Egypten, Grekland, Afrika och Australien. Mest bekant är kanske det kvinnliga inflytandet på Kreta.

  Historien om hur det segrande patriarkatet oskadliggjorde de kvinnliga gudarna, demoniserade dem och inordnade dem på lämpligt sätt i sin egen gudomliga hierarki är mycket intressant, men ryms inte här.

  Min närmaste källa är Birgitta Onsells bok Galna gudar och glömda gudinnor. Själv nämner hon bland annat kvinnoforskaren Merlin Stones When God was a woman.

  Ormen var en av den kvinnliga religionens viktiga symboler och sattes alltid i samband med visdom och gudomliga råd. I Babylon finns bilder av gudinnan Isthar som håller en spira omvirad av ormar. Och från Kreta finns många bilder av Gudinnan eller hennes prästinna som håller ormar i händerna eller också är omslingrade av ormar.

  Marxistiskt intresserade kan också läsa om Friedrich Engels försök att beskriva övergången från matrilineärt till patriarkalt samhälle och dess avgörande betydelse för äganderätten: ”Familjens, privategendomens och statens ursprung”.

 2. Nedtecknandet av ovanstående rader fick mig att läsa mer om kvinnoförtryckets historia, vilket faktiskt gjorde mig beklämd, när jag insåg hela vidden eller kanske snarara djupet av detta systematiska kvinnohat, som inte minst odlats och odlas av de stora världsreligionerna. Allt slog över till sin motsats. Kvinnokroppen som varit en helig symbol för modersgudinnans upphov till själva livet blev smuts- och syndförklarad, mensblodet syndigt och farligt, en gravid kvinna fick inte förekomma var som helst och när hon födde var hon oren och var utestängd från kyrkobesök i ett visst antal dagar (30 eller 40). Kvinnors kroppar var enbart förvaringskärl för barnen som var skapade av mannens sperma. Kvinnan ansågs bidra enbart med sitt blod, ägget upptäcktes inte förrän sent. Och kvinnorna blev ett slags lägre varelser som männen hade rätt att förfoga över som barn, slavar eller materiella ägodelar.

  Det är det patriarkala samhälle vi levt i de senaste 5000 åren. Troligen infördes det av kringströvande stridande stammar som förde med sig en krigsgud, stormade in på de fredliga gudinnedyrkande jordbrukande folkens område och våldsamt påtvingade dem sin egen fruktade och hämnande gud. Kampen tog lång tid, det var ingen snabb och plötslig övergång.

  Hur det gick till kan vi t ex läsa om i Josuaboken i Gamla testamentet. Där skallar stridsropen – ingen pardon ges. Alla hedningar – d v s anhängare till moderskulten – ska tillintetgöras. ”Du skall inga andra gudar hava jämte mig.” Istället för modersgudinnans förmåga att alstra nytt liv dyrkades nu den ende manlige gudens tecken – att döda.

  Allt det här som jag glupskt läste om på 70- och 80-talen hade jag mer eller mindre glömt eller förträngt. Nu blev det levande igen och drabbade mig mot bakgrund av situationen i världen idag.

  Så för att återgå till din inledande fråga, Bror. Ja visst representerar ormen frestelsen, men inte riktigt på det sätt som du tror.

 3. Tack Britta! Det är så här jag tycker en diskussion ska föras så vi lär oss mer. Min inledande fråga var ett nyckfullt antagande, utan mera grubbel. När jag skrev gjorde jag inga större efterfrågande undersökningar, utan jag försökte finna ett eget svar, som när jag resonerar med andra om religion, i frågor som ibland dyker upp när jag säljer Folket i Bild. För mig är mycket utifrån begreppet: ”Älska din nästa såsom dig själv”. Jag tar in det i detta med att arbeta för människor runt om i världen och all slags politisk kamp jag deltagit i. För att orka göra detta, måste man ha en självkänsla och självförtroende och därmed älska sig själv.

 4. Britta!
  Dina inlägg fick mig att tänka vidare på kvinnoförtrycket i Islam, när jag läser Khaled Hosseinis roman Tusen strålande solar, där kvinnan inom vissa grupper är ”handelsvara” och där kvinnan inte får välja sin egen kärlek. I det lilla finns exempel på att mannen som i mitt fall kallas Abu Roger – pappa till Roger, det är den förstfödde som nämns. Jag kan inte tänka mig att man skulle säga Abu Elisabeth om det var en tjej som var den förstfödde. Det är som att mycket av det jag läser präglas av detta.