Småländska Marieholms Bruk visar industrialismens utveckling

0
1357

Visste du att Hillerstorp, långt från havet, har en hamn? En hamn som dessutom hade ett stickspår till järnvägen Värnamo – Borås! Allt hänger samman med Smålands sist anlagda järnbruk; Marieholm som ligger utmed Skärvåns fall ner till Mosjön.

Bruket grundades av den blinde Anders Wingård 1836. Han gav bruket namn efter sin hustru, Maria Petronella, och bygden fick namn efter bruket. Wingård fick relativt snart problem och slutade i ekonomisk ruin.

Familjen Collén tog över och utvecklade rörelsen, byggde ny herrgård och utvidgade jordbruket. Bruket har haft masugn, gjuteri, hyttor för plog-, kätting- och hammarsmide, spiksmedja, tråddrageri, dukväveri samt snickeri och sågverk. Jordbruksredskap blev brukets specialitet. Mest känd blev Marieholmsplogen men även deras tröskverk med stor export till Ryssland och Baltikum.

Det var under andra generationen Collén som Marieholmskanalen anlades. Kanalen började grävas 1905 och var klar fem år senare. Henning Collén, patron på Marieholms bruk, lät gräva Marieholmskanalen på vilken produkter från bruket transporterades över Mosjön, kanal, sjön Flaten och sen via kanalen till hamnen i Hillerstorp. Här hade bruket både lager- och verkstadslokaler där man bland annat målade maskiner. Sen fraktades produkterna på stickspåret till järnvägsstationen!

Sommartid går kanalbåten Svalan turer och det är en underbar upplevelse med träden som bildar ett valv över kanalen, men inga slussar!

Masugnen lades ner 1891 men gjuteri och verkstad fortsatte. 1942 köptes bruket av Uno Särnmark som gav det en ny inriktning, bland annat med tillverkning av delar till SAAB:s flygplan. Brodern Folke Särnmark tog över och började tillverkning av plastbåtar! I mitten av 1970-t köpte ägarna till Albin Marin båttillverkningen som sedan lades ner 1977. Därmed lades den sista delen av Marieholms bruk ner.

Masugnen är borta, annars finns flera byggnader kvar som ligger vackert utmed åns fall. I en av byggnaderna finns ett trevligt bruksmuseum och det lilla brukskapellet, inrymt i en före detta spiksmedja. Den är värd att besöka.

Marieholms Bruk är en industrimiljö som väl visar kontinuiteten och utvecklingen inom industrialismen. Här har skett förändringar, men tråden till ursprunget är tydlig och bygdens karaktär av industrimiljö är tydlig. Runt de fem dammarna i bygden reser sig de olika industrilokalerna – gamla fabriken, rensboden, blåsmaskinhuset, stenmagasinet, herrgården och brukskontoret. Här finns också ett missionshus, arbetarbostäder, post och den yngsta fabriksbyggnaden – före detta båtfabriken.

Andra sevärdheter i trakten är Kävsjö kyrka, en vacker liten träkyrka från 1770-talet. Man kan åka upp till Åsenhöga och njuta av utsikten och så finns ju Store Mosse nationalpark.

Vid ett besök kan man finna matställen i Hillerstorp, Gislaved och Värnamo. Men tyvärr fanns vid mitt bsök inget kafé i Marieholm.

Mer information här

ANNONS