Svenska Akademien hyllar FiB/K:s lyrikredaktör Bengt Berg!

Sedan några år tillbaka har FiB/K Sveriges bästa lyriksidor. Redaktör är FiB/K:s Bengt Berg. Nu får han Gun och Olof Enqvists stipendium på 175 000 kronor, meddelar Svenska Akademien. FiB/K redaktionen haffade honom just på väg hem från ett kamplystet fullmäktigemöte i värmländska Torsby. – Vänta jag bara svänga in och köpa en korv, sa Bengt Berg som inte hade fått mat på flera timmar.

0
1020
Bengt Berg

Grattis grattis Bengt! Vi kör den gamla sportfrågan. Hur känns det?

– Förra måndagen låg det ett brev från Svenska Akademien i brevlådan bland alla tidningar jag prenumererar på. Men det var först igår det blev officiellt. Så nu radion och alla möjliga ringt idag. Det är klart jag är överraskad.

Hur firar du? Har du skålat?

– Jag har varit på fullmäktige i Torsby, sitter för vänstern. Ikväll var det extra kul. Jag är med i en grupp som vill ha bättre akut tjänst och vård här i glesbygden. Ikväll var det en gula västar aktion utanför fullmäktige. Det var lite kampstämning!

– Nu är jag på väg hem, det är långa avstånd här. Men jag ska köra in och köpa mig en korv, jag är hungrig.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag ska brännmärka dem och sätta dem på ett speciellt konto som jag ska använda till skriva mer, resa och lära mig mer lyrik.

Bengt Berg är poet och bokförläggare, född 1946 och bosatt i Torsby. Han debuterade 1974 med diktsamlingen Där drömmen slutar och har sedan dess givit ut ett stort antal böcker. Den nordiska naturen, samhället vi lever i och världen runt om är centrala teman i hans diktning. Bergs dikter finns översatta till ett flertal språk och han har deltagit i poesifestivaler i bland annat Latinamerika, Asien och runt om i Europa.

Hur länge har du varit lyrikredaktör i FiB/K?

– Det är några år. Men jag har varit medlem sedan början av 1970-talet.

Vem var det som raggade upp dig som redaktör?

– Det var väl nåt ljushuvud, skrattar Bengt.

Nästa vecka kommer FiB/K nummer 5 – där Bengt har gjort en stor intervju med Cletus Nelson Nwadike, en svensk-nigeriansk fotograf och poet som just nu vunnit en del priser. Bengt som driver förlaget Heidruns var den som ”upptäckte” Nwadike. Missa inte!

FOTNOT: Stipendiet utgår ur Stiftelsen Dalén-Engqvists fond, som överlämnades till Akademien 1975 av förre hovrättslagmannen Olof Engqvist och hans maka Gun, född Dalén. Syftet med stipendiet är att ”stödja litterär verksamhet inbegripet kulturjournalistik”. De senaste årens mottagare av stipendiet har varit Per Landin (2015), Carl Erland Andersson (2016), Nathan Shachar (2017) och Anita Goldman (2018).

ANNONS