Vad hände?

7
1193

Våren 1975 (nr 5/76) stod följande att läsa i vår tidning. Vet någon vad som hände?

ANNONS

7 KOMMENTARER

 1. Vet inte mycket. Men så mycket att det aldrig blev någon tysk FiB/K. Jag besökte Einar Schlereth och hans fru sommaren 1976 (tack vare att Curt skrivit om arbetsgruppen, inklusive gett en adress :- ). I hemmet på Gneissenaustrasse pratades det för övrigt svenska, förutom tyska. Året innan hade han gett ut en bok om Indonesien, en vidräkning med kolonialismen. 1976 var ”Berufsverbot” högaktuellt och säkert en, av många, anledningar till försöket starta Volk im Bild. Svenska FiB/K var ju förstås och som sägs i Curts notis en förebild. Det fanns också andra, tyskspråkiga, men jag har glömt vad de hette. Jag hade igen kontakt någon gång på 90-talet, men inget sen dess.

  Med vänlig hälsning.

 2. Jag har mejlat Einar om detta. Har bor i Klavreström och tillhör Växjöavdelningen

 3. Det är ju inte svårt att lista ut min adress eftersom det dyker upp 28.700 hits på google sökning. Och på min blogg finns korta och långa biografier (På fem språk) och min autobiografie ligger också på min blogg.

  Som i Sverige fanns i Tyskland också vänstergrupper som med all kraft försökte förhindra projektet. I Sverige lyckades Myrdal med sin pondus. Den hade inte jag. Fastän jag lyckades att grunda ensam 8 FiB-grupper i större städer som Hamburg, Berlin, Hannover, Bremen, Kassel, Köln, Frankfurt och München. I min stora flyer som fick jättebra spridning lovade jag att först starta när det kom in minst 100.000 DM. Och då gjorde KB Gruppen i Bremen en kupp och började med tidning på egen hand. Vår bankchef (som också var medlem) stoppade omedelbart tillgång till de 30.000 DM som hade kommit in och skickade dom tillbaka. Jag ställde samma natt kortregistret på ett säkert ställe. Nästa dag stod killarna på mattan och krävde registret med tusentals namn. Och det var slutet.

 4. Tack Einar! Här finns en story som borde berättas.

  Några saker förstår jag inte i det du skrev. Vad menas med ”KB Gruppen”? Vad hände egentligen med det där registret? Vad hände med pengarna? Blev det en tidning på något sätt?

 5. Hej! Ibland går det lite fort att skriva något. Jag kunde ju ha slagit upp dig först… Hur som helst. Nu får jag tillfälle att tacka för ett trevligt besök 1976 och er stora gästfrihet!