Vägershult – ett interneringsläger i Småland

1
1517

Av förklarliga skäl finns i Sverige inte många minnesmärken från Världskrigen. Men vid Sandsjöns rastplats, nån mil söder om Lenhovda/norr om Kosta, där väg 28 möter väg 31, finns ett intressant monument. Det minner om att åren 1941–45 fanns här ett läger, 6 baracker för ca 200 personer. De första åren, 41–44 var det för politiska flyktingar, övervägande norrmän, och kallades då för disciplinförläggning. Det var de flyktingar som inte skötte sig, inte tog anvisat arbete etc.

1944–45 var lägret en interneringsanstalt i enlighet med krigets lagar, där deserterade tyska och österrikiska soldater internerades. Dessa arbetade med att bygga en ny väg till Kosta. Bevakningen, som utfördes av bland andra den senare kände Växjöpolisen Bengt Skoog, var inte så sträng, utan de internerade männen kunde smita ut till dans någon lördagskväll. Lägerföreståndare var kapten Eld.

När kriget tog slut och soldaterna skulle återvända hem ville de uttrycka sina känslor, så en tysk bildhuggare gjorde statyn du ser på bilderna, ett av Sveriges få minnen från 2:a världskriget!

Mannen på statyn krossar ett hakkors och på baksidan finns 3 bilder inhuggna: En man i bojor under hakkorset, ska symbolisera kriget, en man med hacka under 3 kronor visar en internerad vägbyggare i Sverige och en man med hustru, barn och hus under en sol som en visar en förhoppning om hur det skulle bli när de kom hem igen.

På framsidan står (översatt från tyska): ”Till minne av de tyska internerade 1944–45”.

Två gånger har nynazister försökt spränga statyn, men skadorna har reparerats av hembygdsföreningen.

Statyn är en viktigt dokumentation över avskyn för kriget och nazismen. I dagarna hävdas det från SD att nazismen var en vänsterrörelse. Visst är nazism en förkortning av nationalsocialism, men Hitler var varken nationalist eller socialist. Istället för nationalist var han chauvinist och impeialist, alltså en som satte tyska folket (arierna!) över och i motsats till andra folk/etniska grupper.

Han förde en imperialistisk politik som innebar att Östeuropa och Sovjet skulle koloniseras, de slaviska folken skulle bli slavarbetskraft eller utrotas (vilket genomfördes av tyska specialkommandon) och området skulle bli jordbruksmark och råvarukälla för tyska storföretag som till exempel Krupp. Hitler drömde om ett ”Neuropa” som dominerades av Tyskland. England fick gärna behålla sina kolonier.

Stanna gärna till vid statyn nästa gång du passerar. Den är okänd även för många i Växjötrakten.


Källa: Vägershult (avhandling av Jesper Johansson, Univ. 70 88 38)

ANNONS

1 KOMMENTAR

  1. Definieringen av Hitler har nog inte blivit oklart för de flesta. Men tyvärr finns det fortfarande folk vilka har en annan åsikt. Tyvärr tillhör de en yngre generation vilka missförstått historien om 2 världskriget?