Till Folket i Bilds styrelse och redaktion!
FiB-tidningen skall belysa folkets kultur och vara anti-imperalistisk och ett försvar för yttrande och tryckfriheten.
För att göra tidningen bättre måste det bli en bättre ekonomi – upplagehöjning – större än den är nu. Tidningen är för dyr, halvera tidningens pris genom att övergå till Kvällstidnings-format. Ha som målsättning att göra om tidningen till en veckotidning (Tidningen Kvällsstunden trycks varje vecka 35.500 exemplar).
Vi måste fråga oss vad vi gjort för fel eftersom vi har för få prenumeranter och så få FiB- avdelningar (Det finns ingen FiB-avdelning i Västerås).
Tidningen har som paroll Försvara yttrande och tryckfriheten. Jag har hittills inte sett någon artikel om företagen som kräver påskrift vid anställning om en lojalitets förklaring innan dom får arbetet (PostNord och Erasteel).
Vi skall ha lokala korrespondenter över hela landet som belyser och upplyser om folkets kultur. Exempel; Dansen i folkets park, Dansbandsveckan i Malung kommer över 30.000 dansare till. Spelmansstämman l Bingsjö, mycket populär spelmansstämma. Utomhusauktioner på sommaren omtyckta m m.
Tema i tidningen t ex Litterriära sällskap i Sverige (Albert Viksten Sällskapet har gjort ett mycket bra arbete genom att förvalta och underhålla skogsbyn med kojor l Färila med samarbete med Ljusdals kommun).
För att höja kvalitén på artiklarna måste korrespondenterna ha betalt för sitt arbete. Jag har flera vänner som är duktiga på att skriva. Jag kan inte be dom skriva för FiB gratis.
Tidningen FiB ska vara en tidning för folket och då måste vi ta bort den akademiska stilen i tidningen. Vi ska inte konkurrera med Clarté om läsekretsen. Exempel: Motala stadsbibliotek har inte Tidningen FiB. Vad beror det på? Troligen att det är för få som läser tidningen
Görs det inga förbättringar av tidningen går den en säker död till mötes, eller i bästa fall blir en sekt
Jag önskar er alla
Ett Gott nytt År
Roland Westling
Falun
Kul med någon som fortfarande strider för ”en masspridd populärtidning”. Det var en ledande aktivistparoll i vår förening under vårt första decennium. Sedan dog den så sakteliga ut och när utgivningen strax innan vi inträdde i vårt tredje utgivningsdecennium övergick från ”biweekly” (som engelsmännen så språkgenialiskt kallar det) till månadspublicering såg veckoutgivning allt mer avlägsen ut och det började bli allt mindre apart att tala om ”tidskrift” i stället för ”tidning”.
I trots mot rubriken nämns dock inte vår tidnings korrekta namn, Folket i Bild/Kulturfront, en enda gång i den här artikeln. En händelse som synes dölja något av tanken med det här inlägget. Att göra sig av med ett mer långsiktigt mål för vår verksamhet till förmån för mera kortsiktiga perspektiv arbetet. Helt i samklang med den underliga devisen, som nu i närmare ett decennium (helt utan något demokratiskt berett beslut) funnits att beskåda i FiB/Ks redaktionsruta: ”För yttrande- och tryckfrihet, för en folkets kultur och antiimperialism sedan 1971 OCH MED START 1934″. Min lilla undran är bara: Vilka fakta ligger bakom dessa fyra ord? Och, vem såg till att dessa skulle in i redaktionsrutan?
1. Använd det öppna fria systemet WordPress.org som rekommenderas av FSF.org, eftersom det kör ”icke-triviala skripts”, vilket gör det säkert och enkelt att kommentera för alla som använder en gratis WordPress-inloggning. Det är många som använder detta öppna fria system idag, kanske så mycket som 30% av alla bloggar på hela internet och det finns en orsak till det. Det är mycket proffsigt. Detta system kan läsas, samt om man vill det, även kommenteras, utan att köra skripts på folkets datorer, vilket är god kutym enligt uppfinnaren av GNU, Richard Stallman.
2. Eftersom FiB/K är anti-imperialistiskt, bör FiB/K INTE länka eller kommunicera via imperialistiska plattformar, vilka ger makten till imperialismens underrättelsetjänster att ex. censurera, hemligt refusera/mörka eller förvränga kommunikationen till medborgarna som fastnat i deras nät. Tekniken de använder kallas för ”shadowbanning”. De förblindar även med falska besökare, s k robotar, vilket ger falsk statistik, vilket ökar deras reklamintäkter. Skriv en sista post på kontona som ni idag länkar till, om att ni inte längre använder kontot, samt logga sedan ut! Logga aldrig mera in! Ange på FiB/K varför ni inte använder dessa imperialistiska sociala medier och att ni rekommenderar era läsare att göra likadant! Rekommendera ev alternativa sociala medier och alternativa e-postleverantörer!
3. Skapa transkriberade intervjuer likt DemocracyNow.org samt publicera intervjuerna i olika upplösning ner till 144 punkter och i hårt komprimerade ljudfiler på archive.org, vilket sparar megabytes för mobilanvändare. Så här kan de olika filerna t ex presenteras: (se under rubriken ”Download the video”) OggTheora (.ogv) är det öppna fria video-formatet och ogg-formatet är det öppna formatet jag använder till ljudfiler i mina egna intervjuer med folket i Sverige.
4. Jag tror dessutom att man bör titta på tidningar som har lyckats de senaste åren, om man vill lyckas. Nya Tider är i min mening ett bra exempel. De har en blandning av öppenhet och betalvägg. De visar ofta en del av en högkvalitativ artikel som väcker intresset. Även om de är höger skattepolitiskt, samt ljuger propagandistiskt om ”vänster” och ”socialism”, så verkar de i övrigt försöka hålla sig till sanningen, samt vara anti-imperialister. Detta verkar tilltala fredliga svenskar.
5. Prenumerationer i olika prisklass, beroende på vilka delar man vill ska ingå i ens prenumeration:
– Papperstidning
– Redaktörshjälp med ett visst antal artiklar per år.
– Digital prenumeration MED rätt att kommentera digitalt. (moderering tar tid och energi)
– Digital prenumeration UTAN rätt att kommentera, enbart rätt att pinga från egen blogg, där man tar personligt ansvar för sin egen text.
6. Lista och länka till politiska partier, organisationer och medier med en anti-imperialistisk hållning, oavsett storlek! Vänner är bra även om man inte tycker lika om allting. Bland vänner kommer det finnas prenumeranter. Ignorera argumentationsfelet associationsskuld, likt den föredömlige Jan Myrdal! Associationsskuld leder till osanning och konflikt. Anti-imperialism bör satsa på motsatsen som leder till enhet och fred!
[…] enbart en varning om en xxs-attack från deras Jetpack, så jag skriver min kommentar till ”Förslag till förändringar av Folket i Bild Kulturfront” här, samt skickar den även till deras e-postadress från min schweiziska […]
Folket i Bild/Kulturfront är som den snart utdöda Koalan (om bränderna utrotar arten dvs) en långsamgående månatlig tidning. En tidning som analyserar händelser på lång sikt. Att ha ett kortare tidsperspektiv och spegla dagshändelser går att göra på nättidningen alltså skicka bidrag till webbred@fib.se, Folket i Bild på nätet. Det senare kompletterar den långsamma Koalan!
@Dennis Zackrisson
Bra att du fokuserar på tidningens korrekta och förträffliga namn, Folket i Bild/Kulturfront! Vad är egentligen tanken bakom namnet och har tidningen egentligen uppfyllt målet med namnet? Frågan är väl också vem ”folket” är och vad ”folket” vill ha i ”bild” och som ”kulturfront” idag? – Svaret ligger sannolikt delvis i tidningar som faktiskt växer.
Frågan är väl även om folket vill ha Facebook och Instagram, samt allt annat som är defekt konstruerat egentligen? Vill de ha spionverktygen kvar i sin hårdvara om de informeras om alla nackdelar? Vill de förbli s k ”Zuckers”? Vill de ha defekt hårdvara? – Jag tror inte det.
Vill man förändra dagens dåliga kultur så måste några föredömen gå i täten med gott exempel och angripa den dåliga kulturen, som har skapats av kapitalismen och finanskapitalet, rakt på, samt erbjuda alternativ som kan konkurrera ut dem! Där kan tidningen eventuellt fylla en modern funktion för ungdomar – tror jag. Anlita en yngre förmåga på detta område! Mina artiklar får dessutom användas precis hur som helst. De har CC0-licens. Mitt namn kan också användas om ändringarna inte är alltför stora. Donationer kan ges om tacksamhet uppstår.
Tack för kopplingen Martin!
Tanken bakom namnet var från början en anknytning till både den av ”snällkommunisten” Karl Kilbom 1934 startade veckotidningen Folket i Bild (som motvikt till den ”kolorerade” veckopressen), vilken så småningom hamnade i sossepartiets ägo (genom dess förlag Tiden), och den av flera radikala kulturarbetare startade tidskriften Kulturfront, som utkom med ett par nummer med början 1936 och hade en antiimperialistisk (och i dåtiden gällande främst antinazistisk) agenda.
Om tidningen nått ”målet” med namnet beror väl även på hur själva ”målet” definieras. Vi har i alla fall klarat att ge ut den i snart (hoppfyllt undviker jag ”nästan”) 50 år, vilket alltså är 20 år mer än vår gamla källa till inspiration mäktade med innan de socialdemokratiska partibyråkraterna lämpade över alla ambitioner till det som från början varit en av de främsta motståndarna, Bonnierförlagens Åhlén och Åkerlund!
Sätts målet vidare än bara själva utgivningen blir väl måluppfyllelsen mer tveksam.
@Dennis Zackrisson
Ärligt av dig. FiB/k har inte varit ensamt om misslyckandet. Samhället har vridits extremt åt höger. Vi är med i EU och har inte världsfred och Sverige deltager i krigsförbrytelser. Folk massmördas och barn lider. Målet har inte uppnåtts.
Vad måste göras?
Mitt mål är en bred riktig valsamverkande anti-imperialistisk vänster, i vilken alla delar av den riktiga vänstern ingår, i olika fraktionerade enheter som uppmuntras att tycka olika utom i vissa generella frågor som ex. anti-imperialism, fred, Ut ur EU, Nej till Nato och ökad jämlikhet.
1. Fraktioneringen är viktig för att inte stjäla energin från folk i internt käbbel, vilket bränner ut folk och minskar motivationen. Fraktioneringen är viktig för att varje del ska kunna representeras proportionerligt enligt hur folket röstar på valdagen. Fraktioneringen är viktig för att snabbt kunna kringgå infiltrerade/förstörda enheter utan någon större förlust av drivmoment.
2. Vänsterfokus är viktigt för att vänstern inte ska tyngas ner av socialpolitiskt högerkäbbel i ett redan extremt högervridet samhälle.
3. Samverkan är viktig för att åstadkomma bredden som är viktig för att komma över 4% och bli en proteströst som räknas. Mer om detta finns i en intervju med Ulf Johansson och Cristian Olave från Kommunistiska partiet i Kristianstad.
En intressant redovisning av utgångspunkter (antar jag) för Vetenskapliga Partiet. Det kan nog bli bra, även om jag inte är helsåld på partipolitiskt arbete, inte ens i den fraktioneringsform (med alla dess uppenbara såväl fördelar som nackdelar) du skissar här. Men det blir ju mer en teknisk diskussion, lämpligare i andra format.
Det som är intressant i vidare mening är väl den politiska plattformen. Av de ”vissa generella frågor” du tar upp kan jag helhjärtat ansluta mig till två (2); Antiimperialism och Nej till Nato, och mer tveksamt till två 2); Fred och Ökad Jämlikhet. Vad gäller Fred frågar jag mig (med Mikael Wiehe): Är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris. Jag är dessutom helt för Jämlikhet, men också för Frihet, och smått allergisk mot de kompareringar som ibland (av vissa politiska krafter) görs av dessa paroller. Slutligen är jag helt emot att vår diskussionstid skulle få upptas av kravet ”Ut ur EU”. Jag har ändå demokratisk respekt för folkomröstningen!
@Dennis Zackrisson
Girigbukars konfliktskapande vill vi inte ha. Ordet frihet är en floskel om den inte sätts i sitt sammanhang. Fred är ingen floskel för varje människa som har upplevt ett krig, eller har sett bilder från krig, eller exempelvis har besökt American War Crime Museum i Vietnam.
Jag är öppen för bättre lösningar för organisering, men har inte presenterats någon sådan, samt har provat andra former av organisering som varit ineffektiv.
När man formar en tilltalande slogan ska den innehålla positiva ord som beskriver det man vill ha. Detta är essentiellt. Anti-bankväldet i Bild /Kulturfront är liksom frånstötande.
“Ut ur EU” eller positivare ”Svexit” eller ”Fri demokrati för Sverige” är essentiellt om man vill bedriva en jämlik och ekologiskt hållbar politik. Det beror på fenomenet ”race to the bottom” Ett begrepp. Många EU-länder beter sig klandervärt och bör dessutom bojkottas, OM man säger fred och menar fred.
Hade folkomröstningen om EU varit respektabel och omgärdats av sanna påståenden från Ja-sidan, samt om omröstningen hade återkommit typ vart tionde år, så hade jag respekterat den. Nu utgör EU-tillståndet ett stort svindleri.
Ja, Martin. Att krig är fruktansvärt är inte svårt att hålla med dig om. Därför är ju devalveringen av språket i utropade ”krig” mot terrorism, knark, fattigdom, som framträdande politiker älskar att ägna sig åt vämjelig. Men vi ska för den delen inte glömma alla typer av s k ”kalla” krig, som kan vara lika fruktansvärda. Men att göra ”fred” till en politisk huvudfråga kräver minst lika mycket företänksamhet som ”frihet”, något liberalerna haft problem med i ett par hundra år.
Men den här diskussionen leder, som jag ser det, bort från Roland Westlings inledande frågor kring projektet med tidningen FiB/K. Därför avstår jag från att driva den vidare här med ett lite sorgset konstaterande att de närmast berörda i FiB/Ks föreningsstyrelse och redaktion(skommitté) tiger som sju dövstumsinstitut (minst) och därmed visar sitt ointresse att diskutera de frågor de är satta att bevaka!
Dennis Z!
Kanske dövstumsinstitutet gör klokt i att låta ordet vara fritt innan man blandar sig i diskussionen. Kanske någon kan ta fram ett förslag till stämman. Det är ju snart dags.
Det finns ju ett förslag redan! Det inledde, såvitt jag kommer ihåg, just denna diskussion och jag nämnde det i mitt avslutande inlägg. Förutsätter att inlägget även kommer som motion i någon form till stämman. Det är ju då som våra förtroendevalda har att stå till svars för sitt arbete inför medlemmarnas valda ombud! Här för vi ju bara lite (förhoppningsvis) fördomsfria och öppenhjärtiga samtal!
Jag började köpa FiB/Kulturfront i mitten av 1970-talet beroende på att en Vänsterbokhandel öppnade i närheten av där jag bodde i Trollhättan. Då var det för att det skrevs mycket om och av våra arbetarförfattare – Folkets kultur.
Har prenumererat från och till sedan 1970-talet. Tror inte det går att växa då det saknas Avdelningar i Göteborg och flera andra större städer. Själv har jag föreslagit på dom få möten jag bevistat att Folkbildning i form av STUDIECIRKLAR bör vara en självklarhet för att regelbundet träffas och uppdatera kunskaperna om parollerna. En annan tanke som återkommer när jag ser hur intresset svalnat, och kanske nedläggning.
Man skulle kanske bara ge ut 4 nummer/år och starta ett Bildningsförbund, dom som finns nu är
väl helt finansierat av skattemedel.
Du måste logga in för att kommentera.