God Jul och Gott Nytt År!

0
1094

FiB/K har ambitioner att vara en folkrörelse som står på medlemmarnas ben. Det är en tuff uppgift när Coronan hindrar verkliga möten och samtal med människor. En organisation kan hjälpligt hållas vid liv med hjälp av zoom-möten och mailväxling. Vi har trots allt lyckats upprätthålla en medlemsdemokrati med styrelsemöten, redaktionskommittémöten och till och med stämma via nätet. Debatt har funnits på vår hemsida. Vi har försökt navigera i cyberrymden efter bästa förmåga.

Allt har inte varit problemfritt men vi kan ändå sammanfatta detta märkliga år med att vi fortfarande lever och ger ut en läsvärd och snygg tidning. Men att nå utanför till nya yngre krafter är inte lättare när restriktioner hindrar oss från att träffas. Möten i verkligheten skapar andra samtal och kontakter om vi finns i sammanhang där folk finns.

Då får man ta till vara på de få tillfällen som bjuds. På Soltorget vid Sergels torg genomfördes i lördags ett av årets många appellmöten för att uppmärksamma kravet på frigivning av Julian Assange, som riskerar att bli utlämnad till USA. Vi lydde de begränsningar som påbjuds – bara åtta personer med avstånd. Alla tal filmas och läggs ut för att nå flera. Efter mitt tal kom en ung man i fyrtioårsåldern fram och hälsade. Han tackade för brevet med julkort han fått från mig i form av utskick till alla medlemmar och prenumeranter. Han tog en prenumeration för några månader sen och nu hade han antagit erbjudandet att bli medlem. Han kommer ursprungligen från Tyskland och hittat FiB/K när han googlat på Julian Assange och läst om Arne Ruths upprop och intervju med Günther Wallraff.

Förvånad och glad över att allt jobb med julbrevet inte var förgäves fortsatte vi samtalet över en kopp kaffe med några till. Han hade mycket intressant att berätta om debatten om Assange i Tyskland där det trots allt finns en opinion som saknas i det tysta Sverige.

Det finns alltså hopp i mörkret. Vi behövs och sakta men säkert når vi fler – vi ser fram mot fler möten och samtal i verkliga livet som inte övervakas och begränsas av de som har makt över nätet.

Nu kan jag slita vidare med allt grått och organisatoriskt arbete som långsamt, långsamt kan ge resultat.

En God jul och ett Gott Nytt År!

Karin

ANNONS