Lars Bern ger en falsk lösning

Publicering av en intervju med Lars Bern här på fib.se väckte den längsta debatt som förekommit på fib.se, i skrivande stund 34 kommentarer. Diskussionen har uteslutande handlat om fib.se (Folket i Bild/Kulturfront) ska föra fram personer med åsikter som Lars Berns. Delade meningar råder i frågan. Henrik Persson menar att FiB:s främsta uppgift är att bemöta åsikter som Berns. Här följer hans bemötande.

11
3417

Hur kommer det sig att en person som Lars Bern till slut hamnar i SD:s fålla? Och inte bara han, SD har ju numera nära 18-20 procent av röstetalet i Sverige.

Så här är det:

Sverige har förändrats radikalt. De flesta av oss som skriver och läser inläggen i den här diskussionen är gamla nog att minnas ett annat Sverige. Då mycket var sämre men en hel del faktiskt var bättre:

 • Det fanns någon form av folkhem. Sociala reformer, miljonprogram för bostäder. Vården, skolan och omsorgen saknade dagens privatiserade inslag. Det fanns, ganska utbrett bland folk, en anda av samarbete för det gemensammas bästa. Ett samarbete som ibland också tog sig i uttryck i populära strejker som den i Malmfälten, riktade mot LO:s byråkratisering.
 • Alla stadskärnor i Sveriges städer var ännu inte rivna, och, vilket nu nästan är genomgående, ännu inte ersatta med parkeringshus och storköpsmarknader. Den äldre spännande arkitekturen fanns istället kvar och kunde delvis ha räddats om viljan funnits. Men den viljan fanns inte, inte hos de då makthavande politikerna i alla fall. Mitt inne i Stockholm revs Klarakvarteren och palats från 16- och 1700-talen. Almstriden blev ett protestrop dock, mot socialdemokrater som Hjalmar Mehr, som ville fortsätta föröda den lilla natur som fanns i Stockholm.
 • Miljön var bättre. Idag har vi ännu fler kalhyggen, ännu mer avverkad urskog. Gruvbolagen har släppts fria över hela Sveriges landyta. Och Natomilitär släpps numera fri att öva i den svenska naturen.
 • Kläderna var bättre. På Algots och andra textilindustrier gjordes bra kläder som höll länge. Idag är vi hänvisade till varuhusens importerade kläder som går sönder ett kort tag efter att vi köpt dem. Många skor som utbjuds idag är rent skräp som går sönder redan när man provar dem inne i affären.
 • Maten var bättre. Det fanns för 30 år sedan fortfarande lunchrestauranger där det serverades kött och potatis, torsk med äggsås, pannkakor med blåbärssylt, med mera, god och näringsrik husmanskost. Idag översvämmas vi av “restauranger” med värdelösa oätliga McDonalds-hamburgare, flottstekt “pommes”, näringslösa sallader, sockerindränkt skräpbröd. Allt egentligen otjänligt som människoföda, men sålt till hutlösa priser.

Sverige har förändrats drastiskt

Vi som levt ett antal decennier vet att listan här ovan stämmer. Hur blev det så här försämrat i Sverige? ”Det beror på invandringen”, säger Jimmie Åkesson, och Lars Bern. Och värvar på så vis röster bland alla dem som saknar alla de här ovannämnda bra sakerna som förlorats i Sverige.

Men SD:s orsaksförklaring är helt fel. Inget av det jag räknat upp här ovan har beslutats av några invandrare. Det är inga invandrare som privatiserat skolan, vården och omsorgen. Däremot fanns kärnsvenska socialdemokrater som Widar Andersson och Kjell-Olof Feldt bland dem som beredde vägen för privatiseringsvågen. (Men det var – finska – invandrare som gjorde de utmärkta kläderna i Borås textilfabriker).

Det var inte invandrare som släppte lös McDonalds i Sverige. Det var inte invandrare som beslöt riva nästan samtliga landets stadskärnor. Och det var heller inte invandrare som beslöt att låta kronan flyta i början på 1990-talet, varvid 55 miljarder rann ut ur landet och storarbetslöshet utbröt. Nej, det var Carl Bildts regering som genomförde den saken. Många blev arbetslösa i åratal och tappade helt tron på samhället. Mycket av SD:s framgångar kan bottna i den händelsen. Att SD vuxit sig stora måste också ses som ett uttryck för att skolan i Sverige delvis misslyckats.

Bern är klurig. Han beskriver i sina resonemang folkföraktet hos de styrande, och andra olika samhällsproblem som är reella. Men han ger en falsk väg till lösning. Moderaterna, SD och KD har inte svaret på hur folkhemmet ska komma tillbaka. Troligen inte de andra partierna heller. Vi får väl försöka göra något själva istället.

ANNONS

11 KOMMENTARER

 1. Det är en märklig lista på ”förändringar” i Sverige som Henrik Persson lägger fram. Han tror att gruv-strejken i Lapplands malmfält riktades mot LOs byråkratisering. Han tror även att stadskärnorna i Sverige fyllts med storköpsmarknader (Kolla gärna var dom ligger sedan 30-40 år!) Vidare hävdas att avverkningen av urskog varit omfattande här. Att hamburgarna på McDonalds är ”otjänliga som människoföda” må han tycka, men det är bevisligen osant.

  Sedan påstår han att Lars Bern hävdar att allt detta ”beror på invandringen”. Här vore en stringent källhänvisning (enkelt; si och så många minuter och sekunder in i intervjun) på plats. Det är i och för sig ingen hemlighet att familjen Lederhausen kom hit från USA och ägnade drygt 20 år av sina liv att bygga opp McDonalds här, men Henrik P, hävdar trots detta att ”det inte var invandrare som släppte lös McDonalds i Sverige”. Märkligt!

  Henrik har ju inte ens förstått varför Lars Bern menar att en röst på den starkaste grupperingen i riksdagen (M, SD och KD med 44% av röster och riksdagsmandat, högre i opinionsmätningar fram till coronapandemin) skulle vara en väg ur det moras, som hindrar demokratin (d v s folkviljan där 2/3 av svenskarna vill ha en kraftigt minskad invandring) att leda till konkret politik. Och därmed finns en stor risk för att den svenska samhällsutvecklingen leder till allt större motsättningar och risk för ökat våld mellan olika befolkningsgrupper.

  I sådant sammanhang kan det tyckas lite futtigt att frammåla en påstådd brist på restauranger med svensk husmanskost på menyn som det värsta lidandet i vårt helvete. Min erfarenhet är snarare att de många invandrare som startat nya näringsställen här gärna serverar svensk mat.

  Frågan som inledde hans inlägg är också typisk: ”Hur kommer det sig att en person som Lars Bern till slut hamnar i SDs fålla?” I hans text finns inte tillstymmelse till svar på denna fråga, som han (i varje fall enligt ingressen) menar hör till ”FiB:s främsta uppgift”, nämligen ”att bemöta åsikter som Berns”. Hade han försökt göra detta kanske det hade funnits förutsättningar för en diskussion. I stället gör han som flera i den tidigare diskussionstråden efter att webbredaktören la ut SwebbTV-intervjun; konstruerar ett eget påhittat beläte och slår vilt mot detta med häpnadsväckande påståenden. Om ett sådant apart agerande skulle vara vår främsta uppgift är slutet på vår saga närmare än vad jag någonsin kunde tro.

 2. Dennis Z,
  du fortsätter nagelfara texter här. Men vilken är din egentliga målsättning? Det är ju inte klarhet du sprider.

  Tydligen är du ganska oinformerad om vad gruvstrejken i Malmfälten handlade om. Den handlade förstås om flera saker, lönerna, införande av tidmätningssystem med mera. Men en kärnpunkt var att strejken var icke fackföreningsledd, det var en s k ”vild” strejk. Därför var en huvudsida att den var ett uttryck för att man lade ett byråkratiserat LO åt sidan, och utsåg en egen strejkkommitté som ledning istället. Har du missat det så har du inte noterat mycket av innebörden i den historiska händelsen, tyvärr.

  Det skulle behövas mera sådant som gruvstrejken idag. Men istället har en räddhågad tystnad spritt sig på arbetsplatserna. Alla är så rädda att förlora jobbet att de inte vågar knysta mot orättvisor. Och det utnyttjas starkt av chefer och andra som kan styra och ställa hursomhelst. Det öppna försöket från fackliga och politiska makthavare att slå ut Hamnarbetarförbundet från fackföreningsrörelsen och försämra strejkrätten följer i spåren av många anställdas tystnad.

  SD har mig veterligt aldrig med ett ord försökt försvara vare sig strejkrätten eller Hamnarbetarförbundet.

  Jodå, det finns stormarknader utanför stadskärnorna idag. Men processen inleddes med att de gamla stadskärnorna revs och att man lade ett parkeringshus och ett Domus där istället, rätt genomgående. Men den saken har du tydligen inte kollat upp. Jag rekommenderar dig att se Anders Wahlgrens utmärkta film ”När Domus kom till stan” där du kan öka dina kunskaper:
  Här filmen. Här står mer om den filmen.

  Det jag skrev om McDonalds-burgarna läste du dåligt. Visst, det var en amerikan som gick i spetsen och slog sig in på svensk marknad. Men det var svenskar, inte invandrare, som släppte fram honom. Man hade kunnat låta bli.

  Ingressen har webbredaktören skrivit, inte jag. Enligt min mening har FIB många fler uppgifter förutom den att bekämpa SD:s och deras eftersägares rasism. Dock, det är förvisso en viktig sak att vi också gör det.

 3. Bra artikel Henrik. Vi måste hela tiden avslöja dom som försöker ge frikort åt överheten genom att skylla på folk av annan etnicitet.

  Bern bråkade jag med en del för ett par år sedan, men när jag, på hans blogg, ifrågasatte hans tvärsäkra dumheter i klimatfrågan blev jag blockad. Allehanda öppna rasister kunde däremot sprida sin skit där utan problem.

  Jag gillar speciellt din slutkläm ”Vi får väl försöka göra något själva istället”. Precis så är det. Riksdagspartierna är så lika varandra så dom borde kunna enas i ett parti allihop och inget av dom står för verklig förändring.

  Strejken i malmfälten och Hamnarbetarförbundet kan få vara förebilder för en verklig demokratisk och folklig organisering, som ju är det enda vi någonsin sett som haft kraften att utmana överheten.

 4. Anders Å!
  Jag väntar med spänning på att du och Henrik P ska konkretisera Era tankar i ett politiskt partiprogram. Det är verkligen dags om Ni vill bjuda spets till det nuvarande opinionsläget där den grupp Bern rekommenderar (M+KD+SD) nu tillsammans kommit över 50% och regeringskoalitionen nu klart ramlat under 30%. Regeringens stödpartier ligger nu tillsammans på omkring dubbla riksdagsspärren (8%) och även V backar (Källa: SENTIO Juli 2020).

  Bättre förebilder än gruvstrejken för mer än 50 år sedan och Hamnarbetarförbundet för ”verklig demokratisk och folklig organisering” är svårt att tänka sig. Om Socialdemokraterna hade haft vett att sätta en erfaren facklig ledare i spetsen kanske det skulle gå bättre även för dem!

  Men politiskt partibyggande har ju ingenting med den partipolitiskt obundna tidningen och föreningen FiB/K att göra, förstås. Självfallet är det dock viktigt att verkliga rörelser med förankring i det svenska folkdjupet, likt de gjorde i början av vår tidnings utgivning, ges ordentlig plats och presentation i denna!

 5. Dennis Z!
  Partiprogram är det nog inget akut behov av. Verklig förändring kan bara komma underifrån och hur det skall se ut vet väl ingen idag. Arbetarklassens organisationer, frånsett hamnarbetarnas, är målmedvetet förstörda av socialdemokraterna. Om nya kan växa upp eller dom gamla reformeras är högst osäkert.

  Teknikens utveckling kommer med stor sannolikhet att krympa arbetarklassen rejält i framtiden och dom som blir kvar blir nog mer av en privilegierad grupp än ett proletariat. Den rena tidsfaktorn i att bygga en ny arbetarrörelse jämförd med hur lång tid det kan ta att reducera arbetarklassen till en liten minoritet talar emot att det är där det organiserade motståndet skall födas.

  Osäkerheten, både om vilken politik som hör den högteknologiska framtiden till och hur motståndet mot överheten skall formeras har väl aldrig varit större. MEN, det faktum att högern stärks, att krigshetsarna breder ut sig och att orättvisorna ökar kommer att föda motstånd. En sannolikt kraftigt ökad arbetslöshet i teknikens spår spär på de sociala spänningarna. Till slut krävs det bara en gnista för att antända brasan.

  Klimatfrågan, motståndet mot rasismen eller pandemier har säkert gnistbildande potential, men kanske är tiden inte mogen än. Misslyckade krig har historiskt ännu större sådan potential och lite ser det ut som om det byggs upp för något sådant just nu.

  Framtidens politiska partier misstänker jag att vi får vänta på, tills att någon rörelse formerats som dom kan växa fram ur.

  Just nu tyvärr så har jag inga patentlösningar att ge dig Dennis Z, men historien brukar överraska oss så ge inte upp hoppet.

 6. Tack för din genomtänkta kommentar, Anders Å!

  Vi har nog i huvudsak liknande värdering av det politiska läget för arbetarklassen och andra förtryckta här i landet. Ett problem, som särskilt varit tydligt i Sverige under perioden från 1945 och framåt, är dominansen för socialdemokratin som statsbärande parti i landet. Hur ”målmedvetet” detta parti arbetat för att ”förstöra” arbetarklassens organisationer vet jag inte, däremot är det väl klart att S under lång tid satt innehavet av regeringsmakten som den absolut viktigaste frågan. Om detta har t ex Lars Bern gjort en i mitt tycke riktig bedömning i sin här på sidan återgivna SwebbTV-intervju.

  Jag gjorde ungefärligen samma bedömning som Bern redan 1998 och har därefter inte funnit någon som helst anledning att ändra denna. Därför har jag röstat på samma vis också i riksdagsvalen därefter. Men det är en spännande tid vi lever i och det finns ingen anledning att ge upp hoppet om något bättre. Om vi får vara med om det och t o m kanske kan delta får framtiden utvisa.

  Men just dessa diskussioner har tyvärr inte så mycket i FiB/K att göra och de skulle t o m kunna motverka vår enhetsfronstanke och frammana splittring. Det finns andra delar av intervjun, t ex om de imperialistiska krafternas ökade konflikter här och nu och därav det angelägna i att utveckla vår insikt om dessa, som har alldeles direkta kopplingar till vår plattform.

 7. Det var en snilleblixt av den nyliberala överheten att montera ned både välfärd och sammanhållning genom massinvandring. Att muf under Reinfeldts tid var öppna med detta nämns aldrig från vänsterhåll – trots att det finns dokumenterat på film. Det finns otaliga människor här från andra länder som verkligen är en tillgång för Sverige, men det gäller verkligen inte alla och det är där skon klämmer.

  Vänstern – som inte är någon vänster, vägrar ta debatten om klankriminalitet gängkriminaitet, religiösa stollerier bidragsberoende och det faktum att så många är analfabeter och många inte alls önskar integrera sig i svenskt samhälle. När vänstern är så ointresserade och odugliga på att lyssna till vanliga människor så växer SD och andra högerpartier. Svårare än så är det inte.

  En god idé är att läsa de alternativmedier som nu växer något enormt. Det finns gott om upprörande nyheter om förnedringsvåld och kriminalitet som ingen ”vänster” bryr sig om och som förklarar varför den traditionella vänstern (nu liberal) kommer att totalkrascha. Att det ska vara så förbannat svårt att ta upp problemen på bordet förefaller mig och andra helt obegripligt. Lyssna på Bo Lundgren 2015.

 8. Lasse Andersson!
  Välfärden har inte monterats ner genom massinvandring. Nyliberal politisk vilja och skattesänkningar är det som ligger bakom. Joakim Ruist kom fram till att invandringen i genomsnitt kostar ca 40 miljarder om året. Skattesänkningarna sedan 90-talet är betydligt större. Exakta siffror verkar svåra att få fram, men kanske runt 200 miljarder om året i uteblivna skatteintäkter. Sedan kommer alla privatiseringar där våra skattemedel också skall bekosta vinst åt välfärdsföretagens ägare.

  Att många söker sig till SD tror jag beror på att media krattar manegen åt dom. I överhetstrogna media pratas det tyst om skattesänkningarna och den nyliberala agendan att montera ner offentligt finansierad välfärd. Kvar som förklaring till vikande välfärd, för alla dom som inte är speciellt intresserade av politik eller alternativa webbsidor, blir bara invandringen och den frågan ägs av SD. Att SD kallas för rasister ibland i media stärker bara den felaktiga bilden av dom den enda verkliga oppositionen mot sämre välfärd.

 9. Samma krafter som sänkt skatter och avreglerat står ju bakom massinvandringspolitiken och varför de gör så det anar ju ”vänstern”, men sticker huvudet i sanden. Vet man inte så är det ju bara att gräva lite så ser man. Vad invandringen kostar ekonomiskt går det ju att räkna på lite som man vill. Men många hundratusentals människor som behöver försörjningsstöd, bostäder, tolkar, skola, sjukhusvård osv. Då räcker inte de officiella siffrorna. Och att tidningarna – och ”vänstern” verkligen krattat manegen åt SD beror ju på att man förtigit och förringat problemen med medeltida hederskulturer, brottslighet, slavhandel, religiöst stolleri mm.

  Vi har en korkad ”vänster” som låtsas tro att människor med mörkare hudfärg alltid är goda människor som flytt ifrån förtryck och inser inte att det vimlar av kriminella och religiösa grupper som sökt sig hit endast i syfte att utnyttja systemet. Och de har ingen tanke på att vilja integrera sig. DE gillar varken oss eller vår livsstil. Man skyller t o m på svenskarna i förorterna när de flyr ifrån dessa ofta gangsterstyrda områden.

  Svenskföraktet har funnits under decennier och vi är många som larmat om det. Nu ser vi allt värre förnedringsvåld mot ungdomar som tvingas kyssa fötterna på olika dräggäng och tom blir pissade på och stympade! ”Vänstern” fortsätter att tiga. Det skulle ingen riktig vänster göra. Det är bara gummiryggar som gör så. Se bara på hur veka och mesiga ”vänstern” är när otacksamma identitetspolitiker och rörelser anklagar oss för det ena och det andra.

  Den aktuella BLM-rörelsen är ett bra exempel. Vita människor som aldrig haft med slavhandel att göra ska be människor som aldrig varit slavar om ursäkt. Människor som ofta själva kommer ifrån länder där slavhandel idag är ett högst existerande fenomen. Horribelt! Det finns ingen vänster och det är därför högern kommer att vinna.

 10. Lasse Andersson!
  Jag har inte kollat i detalj, men Joakim Ruists siffror används av båda sidor i debatten, så troligen har han givit en någorlunda bra bild av kostnaderna. Du utger dig för att veta att så inte är fallet, men du redovisar inget stöd för den uppfattningen.

  Att prata om invandringen men inte om skattesänkningarna och privatiseringarna som media gör, är att avsiktligt vilseleda opinionen. Överhetens media vill inte att folk pratar om klass, men har inget emot en debatt om etnicitet. Vi har tidigare sett överheten bete sig på ett liknande vis och den gången resulterade det i den värsta katastrofen hittills i mänsklighetens historia.

  Visst används Europas öppna gränser för att sänka löner och försämra arbetsvillkor och import av billig arbetskraft är jag nog lika mycket motståndare till som du, men att peka ut folk av annan etnicitet i sådana svepande ordalag som du gör anser jag vara livsfarligt. Rasismen är överhetens vapen för att splittra och plundra. Vi andra borde vara mer allergiska mot det än något annat.

  Identitetspolitik och nu också symbolpolitik är naturliga reaktioner mot förtryck och rasism. I överhetens värld är dom nog ganska harmlösa och kan kanske t o m fungera som säkerhetsventiler för annat missnöje. MEN, det är bara där och i klimatrörelsen vi ser unga människor agera i större omfattning.

  Den mer traditionella vänstern drivs idag mest av pensionärer.

  Vi skall inte underskatta potentialen i att klimatrörelsen eller BLM leder unga människor vidare i sina tankar. I värsta fall låter dom sig luras av högerpopulister och andra spöken som överheten serverar oss, men dom kan också gå åt motsatta hållet och rikta ilskan mot dom verkliga skurkarna.

  Vänstern, i meningen dom som försöker organisera vanligt folk till motstånd, finns knappt kvar idag. Dom enda som tänker i dom banorna är väl KP. V uppfattar jag mer som en del i överhetens administration.

  Även om man som jag själv, inte tror på kommunismen som lösning, så är ändå organisation underifrån den ”enda vägens politik” för verklig förändring. Skall det lyckas så kan vi inte hålla på och tjafsa om etnicitet. Vi måste tvärtom respektera varandras olikheter.

  Att högern kommer att vinna för att vänstern just nu är svag kan ingen veta. Missnöjet växer i västvärlden och då kan det till slut räcka med den där gnistan jag talade om förut.

 11. Ifråga om Joakim Ruists siffror är inte heller jag någon expert men han fick kritik redan när han redovisade sin rapport av andra forskare som kom fram till helt andra siffror. Tino Sandaji kritiserade ex att Ruist inte tagit med kostnaderna för migrationsverket och lönebidrag. Enligt Sanandaji kostade invandringen 212 miljarder mellan år 2015-2018. Och ingen av dessa har mig veterligen räknat med vad den oerhörda ökningen av våldsbrott och ekonomisk brottslighet kostar i uteblivna skatteinkomster och utgifter för rättsväsendet.

  Det är samma intressen som ligger bakom både massinvandringen och skattesänkningarna. Det var Reinfeldt som på allvar drog igång dagens cirkus och han hade då ett massivt stöd ifrån all media utom alternativmedia. Syftet med politiken var att sänka välfärdssystemen vilket också Lundgren och Adelsohn senare tillstod (länken ovan). Att massinvandringen splittrar oss och att det är själva syftet skrev också Myrdal om för länge sedan och det lär du hitta i arkivet.

  Resultatet av den politiken ser vi nu i kommunerna när man både sänker skatten och lockar hit människor från andra länder som egentligen inte har asylskäl. Det är nu ett uselt ekonomiskt läge i många kommuner trots alla år av lögnaktigt tal om invandringen som lönande. Sedan måste det ännu en gång påpekas att det inte på invandrarna i stort som människor blir förgrymmade över, utan de politiker och andra makthavare som tar hit stora mängder människor, som när de kommit hit alltför ofta inte vet vad de har här att göra och inte ens gillar vårt sätt att leva.

  Jag talar inte i svepande ordalag utan sätter fingret på ett problem som är högst påtagligt. Vägrar man tala om dessa problem underblåser man både rasism och brottslighet.

  Det är minst sagt oförklarligt att vänstern efter alla dessa år låtsas inte förstå att det inte bara är blåögda och blonda människor som lider av fördomar och som beter sig illa. Trots att invandrare står för en förkrossande majoritet av alla rasistiska våldsbrott. Liksom för gängvåldtäkter, klankriminalitet, pyromanbrott, förnedringsbrott och äldrerån fortsätter år efter år efter år utan att ett pip hörs ifrån den s k “vänstern”. De som utsätts för detta har inget alls att hämta från vänstern.

  Allt detta känns obegripligt. Det är trots allt en minoritet som lever rövare och bär sig svinaktigt åt och skulle man sätta stopp för deras framfart så skulle mycket av kriminalitet och de rasistiska brotten minska och då skulle ju vänstern återfå förtroendet hos ex arbetarklassen.

  Skolan är ytterligare en skamfläck där elever ofta går nio år för att inte lära sig ett skit och istället tillåts förstöra skolgången för både sig själva och de många elever som drömmer om att arbeta i yrken som kräver utbildning. Att framtidens ungdomar skulle gå till vänster är en utopi eftersom det inte finns någon vänster att gå till, det visar inte mist den aktuella BLM-rörelsen som både är rasistisk och fascistisk. Tyvärr, framtiden tillhör högern!