Mer än hälften av helsingborgarna sa nej till försäljning

1
961

Bild från HD

I söndags gick helsingborgarna till val om energibolaget Öresundskraft skulle säljas eller inte. En massiv opinion röstade Nej till förslaget. Det har varit en säregen valrörelse där kommunstyrelsemajoriteten (M, KD och L) gick in för att sabotera valet och uppmanade väljarna att stanna hemma. Kommunalrådet Maria Winberg Nordström för liberalerna tittade tittarna i ögonen – i en TV-sänd debatt – och uppmanade dom att stanna hemma.

De hoppades att det skulle bli ett lågt valdeltagande och på detta sätt skulle valresultatet få låg legitimitet. De lutade sig också emot att SD hade ställt krav på att det skulle vara 51 procents valdeltagande för att de skulle följa valresultatet. 50,06 % av helsingborgarna gick till val och röstade med upp till 97 procent nej till att sälja bolaget.

Det har funnits en utbredd och stark kritik mot tanken på att sälja Öresundskraft bland helsingborgarna. Inte minst bland borgerliga väljare. Starka borgerliga valdistrikt med ett högt valdeltagande röstade nej.

Det var denna starka och utbredda kritik som till slut gav resultat. Idag kom beskedet från den borgerliga alliansen att de väljer att inte gå vidare med försäljningsplanerna.

ANNONS

1 KOMMENTAR

  1. Grattis till segern, Jan! Ett kvitto så gott som något på bra politiskt frontarbete!