Stöd solidaritetsarbetet för Julian Assange och yttrandefriheten!

4
1667
Anders Romelsjö (ordförande i FiB/K-Stockholm)
Anders Romelsjö (ordförande i FiB/K–Stockholm)

Regelbundet solidaritetsarbete för Julian Assange pågår i Stockholm sedan ett år.

I juli förra året togs initiativ till solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet, med polistillstånd efter ansökan från Stockholmsavdelningen av FiB/Kulturfront. Vi hade tre manifestationer med tal på svenska, engelska och spanska, musik, sång och banderoller utanför Ecuadors ambassad, och en utanför Storbritanniens ambassad med flera appelltal. Ett tal på engelska överlämnades till ambassadens personal. Vi har även haft en manifestation utanför USA:s ambassad, som med polistillstånd får ske ungefär 200 meter från ambassaden.

I mitten av augusti förra året bildades nätverket ”Stödkommittén för Julian Assange” av ett tiotal föreningar: Folket i Bild/Kulturfronts Stockholmsavdelning, FiB-juristerna, Charta 2008, Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR), Cambio Foro Bolivia-suecia (Forum Bolivia-Sverige), Iraksolidaritet, Jemensolidaritet, Syriensolidaritet, Svensk-kubanska föreningen och Sveriges Fredsråd.

En ny manifestation i central Stockholm skedde vid juletid.

Arbetet tog rejäl fart ett par dagar efter det att Julian Assange 11/4 släpats ut från Ecuadors ambassad. Vi har sedan dess haft över tio manifestationer i centrala Stockholm, på Medborgarplatsen, Hötorget och på senare tid varannan lördag på Soltorget 30 meter från Sergels torg. Varje gång med tal, flygblad, talkörer och banderoller. Den kände australiensiske journalisten John Pilger, som träffat Assange flera gånger, har underrättats samt ett internationellt solidaritetsnätverket ”Support Assange and WikiLeaks Coalition (SAWC)” om vårt arbete.

Den 12 oktober kommer FiB-Kulturfronts Stockhomsavdelning att ordna ”Forum om hoten mot yttrandefrihet”, där ett av föredragen kommer att behandla Assanges situation.

Vi är endast 30–40 aktiva, och mycket få är unga. Våra osystematiska försök att bredda deltagandet med kända journalister och föreningar som Amnesty och PEN-klubben har hittills inte lyckats.

ANNONS

4 KOMMENTARER